Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Prohlášení k zákonu o dětské skupině

Datum publikace27. 10. 2014, 16.43
TiskTisk

Mezi důsledky nového zákona o dětské skupině patří likvidace předškolních forem péče o děti, snížení kapacity dětí v předškolských zařízeních, finanční ztráta státu nebo navýšení rozpočtu rodičů, píše za Pracovní skupinu ČBK pro sociální otázky její vedoucí, Doc. Jindřich Šrajer.

Prohlášení k zákonu o dětské skupině

Již brzy budou poslanci hlasovat o zákonu o dětské skupině a mohou jej definitivně schválit. Proti zákonu přitom vystupuje řada organizací, které upozorňují na krajně nepříznivé důsledky této normy. Zákon nejprve vrátil Senát a po přehlasování Sněmovnou jej vetoval i Prezident. Co je Dětská skupina? Jedná se o alternativní formu péče o děti vůči mateřským školkám, avšak ve výsledném znění zákona tato varianta všechny jiné alternativní předškolní formy péče fakticky ruší (likviduje), neboť každý, kdo se pravidelně stará o děti, se musí registrovat jako dětská skupina, od firemních klubů, přes lesní školky, dětské kluby, mateřská centra, skautské a jiné turistické oddíly až po předškolní kluby pro chudé a znevýhodněné děti. Zákon pod rouškou daňových výhod, které jsou v konečném důsledku pro většinu organizací záporné (viz tabulka), zavádí velmi přísnou regulaci, jejíž podmínky jsou pro řadu organizací nesplnitelné. Zároveň tím ovšem dojde ke snížení stávajících kapacit o desítky procent, protože od počtu 12 dětí musí provozovatel splňovat stejné normy jako mateřské školky.

Již nyní se přitom provozovatelé musí řídit obecnými normami, jako je zákon na ochranu veřejného zdraví apod. Znění zákona o Dětských skupinách tak v této podobě omezuje práva rodičů na svobodnou volbu v oblasti výchovy dětí, a to již před zahájením povinné školní docházky. Stát přitom dlouhodobě není schopen reagovat na demografický vývoj a rozšířit kapacity předškolních zařízení, a když se svépomocí či díky nevládním organizacím vyvine celá řada alternativ, rozhodne se tyto alternativy nepřípustnou formou regulovat. Pozoruhodné je, že naproti tomu se stát zdráhá účinně regulovat oblasti, které prokazatelně nebezpečné dopady na kvalitu života či sociální smír mají, jako například oblast půjčování peněz. Předlužení rodin má přitom v podobě šíření chudoby významné dopady na výchovu a život dětí.

Apelujeme proto na poslance, aby pro zákon nehlasovali a případně podpořili návrh zákona, který by dětskou skupinu zaváděl pouze jako dobrovolnou alternativu doplňující stávající formy péče o předškolní výchovu dětí.

Možné důsledky přijetí nového zákona:

  • faktická likvidace alternativních předškolních forem péče o děti;
  • snížení kapacity dětí v předškolních zařízeních;
  • zvýšení finanční zátěže pro stát;
  • navýšení rozpočtu rodičů.

Tabulka

Srovnání současné situace se stavem, kdy by nový zákon o dětské skupině platil, v případě neziskových organizací a soukromých společností.

 

 

NEZISKOVÉ

ORGANIZACE

SOUKROMÉ

SPOLEČNOSTI

Současný

 stav

Nový

 zákon

Současný

 stav

Nový

zákon

Náklady na

provoz zařízení

pro děti v Kč

(měsíčně)

80 000

80 000

80 000

80 000

Úspora na dani

v Kč pro firmu

0

0

0

12 000

Počet dětí

v zařízení (nyní

běžný/nově

maximální)

16

11

16

11

Sleva na dani

v Kč pro rodiče

0

700

0

700

Školkovné pro

rodiče v Kč

(měsíčně)

5 000

6 573

5 000

5 482

Roční ztráta

státu v Kč

(ročně)

0

92 400

0

236 400

 

Vysvětlivky:

  • Dětská skupina zavádí pro zařízení pečující o 12 a více dětí stejná pravidla jako u mateřských škol.
  • Nejčastější počet dětí v předškolních klubech se pohybuje kolem 16, nově by maximální počet dětí mohl být pouze 11, což je o 30% méně.
  • Náklady (plat, nájem, energie) zůstanou stejné, jen se rozpočítají na nižší počet dětí.

(za Skupinu SO ČBK Doc. Jinřich Šrajer, foto ilustrační)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou