Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Betlémské světlo 2014

Datum publikace4. 12. 2014, 11.01
TiskTisk

Ekumenická bohoslužba při příležitosti převzetí Betlémského světla ve Vídni se letos uskuteční v sobotu 13. prosince  2014 ve 14.00 hodin v největším vídeňském evangelickém kostele na Lutherplatz 1 ( Wien–Gumpendorf). Pro Betlémské světlo se vydají brněnští skauti, kteří jej dopraví do České republiky.  Již v neděli 14. prosince 2014 v 9.00 hodin při mši v katedrále sv. Petra a Pavla předají skauti světlo z Betléma do rukou brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho.

Brno: Po skončení bohoslužby si světélko v lucernách či na hořící svíci mohou první zájemci odést domů. Další organizace šíření Betlémského světla ve farnostech a obcích již záleží na místních podmínkách. Je možné ho uchovávat na farách, obecních úřadech, ve skautských klubovnách i u dobrovolníků. Zájemci si pro ně mohou přijít sami nebo – zejména starší – mohou požádat o jeho přinesení domů.

V sobotu 20. prosince 2014 bude za spolupráce dalších skautů rozváženo Betlémské světlo vlaky po naší vlasti. Dále je každoročně světlo rozdáváno při místních akcích.

Akce šíření Betlémského světla poprvé proběhla v Rakousku v roce 1986 jako charitativní aktivita pro radost postiženým dětem. Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, je pro Betlémské světlo každý rok vyslán chlapec nebo děvče (říká se jim Dítě Betlémského světla), kteří vykonali něco dobrého. Odtud se světlo lásky a pokoje potom šíří do celého světa. V České republice probíhá akce již po pětadvacáté.

Jak uvádějí na svém webu rakouští skauti: 'Ten, jehož život je plný radosti, neublíží nikomu jinému. Člověk, který má radost z rozmanitosti, se těší také z rozmanitosti světových kultur. V místech, kde hlad je součástí každodenního života, přetrvává bolest a násilí. Jestliže máte dostatek jídla, že se o něj můžete podělit, můžete posílit nejen tělesno, ale také poskytnout dostatek energie k upevnění míru. To je důvod, proč zní letošní motto: ´Sdílení štěstí vám přinese pokoj´. Myšlenka byla převzata ze 14. kapitoly listu Římanům (17–19). Tato pasáž vysvětluje, že život je mnohem více než jídlo a pití, a měli bychom se více zaměřit na mír, spravedlnost a radostné bytí. Radost ze života se může odrážet i ve společném pokrmu, což by mělo být letošním tématem.'

Bližší informace o Betlémském světle lze získat na internetové adrese www.betlemskesvetlo.cz

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou