Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vychází kniha o české koleji v Římě

Datum publikace6. 11. 2014, 13.24
TiskTisk

Ve středu 5. listopadu 2014 se v budově Nového děkanství Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě konala prezentace knihy Česká kolej v Římě. Od Bohemica k Nepomucenu: 130 let existence české kulturní a vzdělávací instituce. Kolektivní dílo vydalo pro Arcibiskupství pražské Karmelitánské nakladatelství.

Praha: Publikaci, která vychází z mezinárodní konference uspořádané v roce 2009 v Nepomucenu, představil kromě editora knihy dr. Tomáše Parmy, také prof. Jaroslav Pánek, ředitel Českého historického ústavu v Římě (pobočka Historického ústavu Akademie věd ČR). Prof. Parma mimo jiné připomněl a ocenil společné prohlášení z roku 2012, které má posílit spolupráci české koleje v Římě a Akademie věd při bádání v oboru církevních a náboženských dějin.

Stálá přítomnost českých studentů, duchovních i politických a kulturních představitelů v Římě patří k důležitým a prozatím opomíjeným tématům našich dějin. Češi přicházeli do Věčného města už od středověku. Nacházeli tu duchovní podněty a brzy i organizační zázemí. Pevný základ české přítomnosti v Římě ale dává až založení české koleje Bohemicum před 130 lety a zřízení papežské koleje Nepomucenum před 85 lety.

Publikace dějiny obou kolejí začleňuje do širšího kontextu církevních, politických a intelektuálních dějin. Uplatňují se přitom různé přístupy: klasický historický, filosoficko-teologický, kunsthistorický, administrativní... Blíže se tu pojednává o poměru mezi Čechy a Němci, hodnotí se architektura Nepomucena, analyzuje se ekonomické fungování koleje, zpracovávají se méně známé archivní prameny.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou