Lupa
Obsah Obsah
Portál

Kardinál Dominik Duka k výzvě Asociace krajů

Datum publikace7. 11. 2014, 17.37
TiskTisk

Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek po zasedání rady Asociace (30. října 2014 v Liberci) v médiích informoval o tom, že trvá na schůzce s kardinálem Dominikem Dukou a ČBK ohledně dalšího financování církevních projektů pro všechny z krajských rozpočtů. Dopis kardinála Dominika Duky odpovídající na tuto mediální výzvu uveřejňujeme v plném znění.

Vážený pan

JUDr. Michal Hašek

předseda Asociace krajů ČR

 

Praha dne 6. listopadu 2014

Vážený pane předsedo,

 

na Vaši prázdninovou žádost o setkání a jednání o spolupráci jsem vyjádřil velmi jasně ochotu k takovému jednání s tím, že je třeba je zasadit do logického rámce a postupu jednání s vládou, kraji a obcemi. Také jsem vyjádřil prosbu k tomu, abychom se sešli i se zástupci Ekumenické rady církví, protože zákon se jich dotýká stejně jako katolické církve. Tito zástupci ovšem byli, jak jsme vám napsal, dlouhodobě mimo republiku.

Jednání o využití navráceného majetku bude mít smysl pochopitelně ve chvíli, kdy budeme znát fakta o tom, co je vlastně vráceno. Rád bych v tomto smyslu připomenul skutečnost, že vrácen byl zatím jen zlomek v intencích zákona požadovaného a předpokládaného majetku (pochopitelně vyjma sporných případů, které budou vyžadovat soudní rozhodnutí), že tedy není dodržován zákonný termín v této záležitosti. Navzdory tomu jsme veřejně opakovaně vyjádřili pro tuto složitou situaci porozumění a ochotu čekat.

Jistě si rádi vyslechneme všechny návrhy jak ze strany krajů, tak od současné vlády či obcí. Předpokládám, že praktické závěry budou možné až po zhodnocení reálné situace, která nastane po ukončení vydání majetku. Jistě jste však zaznamenal, že i přes tuto situaci iniciujeme přípravu zákona o sociálním bydlení, na jehož zbudování se katolická církev hodlá přirozeně podílet.

Těším se na setkání s Vámi a dalšími zástupci Asociace krajů ČR na Arcibiskupství pražském v termínu, který dohodne s Vaším sekretariátem sekretariát České biskupské konference.

 

S přáním požehnání Vaší práci

 

kardinál Dominik Duka OP

arcibiskup pražský       

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou