Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ostatky biskupa Nathana přenesou z Opavy do Branic

Datum publikace7. 11. 2014, 8.18
TiskTisk

Od úmrtí světícího olomouckého biskupa Josefa Martina Nathana uplynulo letos v lednu 67 let. Zakladatel úctyhodného díla Městečka Milosrdenství v polských Branicích prožil poslední měsíc svého života v Opavě a je zde také pohřben. Do Branic, kde vybudoval charitativní dílo s ústavem a dílnami pro duševně nemocné pacienty, se jeho ostatky přestěhují v pátek 7. listopadu 2014. V sobotu 8. listopadu pak zde budou v kostele Svaté Rodiny uloženy do sarkofágu.

Opava/Branice: Přenesení ostatků se uskuteční v pátek 7. listopadu 2014. V tento den bude v konkatedrále Panny Marie v Opavě od 15.00 hodin vystavena rakev s ostatky. V 16.00 hodin začíná mše svatá - reqiem, kterou bude sloužit olomoucký arcibiskup Jan Graubner, společně s ostravským biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem. Po bohoslužbě budou ostatky převezeny do Branic, kde bude v 19.00 hodin rovněž sloužena mše svatá za duši zemřelého zakladatele Městečka Milosrdenství.

V sobotu 8. listopadu bude v 11.00 hodin v kostele Svaté Rodiny sloužit mši svatou opolský biskup ThDr. Andrzej Konrad Czaja i další biskupové z České republiky a Polska. Po jejím skončení budou ostatky biskupa Nathana uloženy do nového sarkofágu.

Když 30. 1. 1947 biskup Josef Martin Nathan v opavském Marianu zemřel, byl pohřben do kněžského hrobu na místním hřbitově. Ve stejné hrobce odpočívá řada dalších duchovních, včetně dlouholetého opavského děkana Mons. Josefa Veselého. Po desítkách let nyní Polsko projevilo zájem o přenesení ostatků do míst, kde biskup Nathan prožil většinu svého kněžského života. Iniciativa souvisí se snahami o otevření kanonizačního procesu, který by vedl k blahořečení Josefa Martina Nathana.

Letos v březnu byla hrobka prozkoumána za přítomnosti zástupců ostravsko-opavského biskupství, duchovního z Polska a pracovníků pohřební služby. Po odkrytí žulové krycí desky a betonových poklopů bylo v hrobce nalezeno pět rakví. Na základě archivních fotografií se mezi nimi podařilo identifikovat rakev s ostatky biskup Nathana, která byla ozdobena symboly šesti plechových andělů. Po odkrytí víka vnější rakve se uvnitř nacházela další vnitřní kovová rakev, opatřená zaletovaným sklem. Vše se shoduje s popisem pohřbu, jak jej ve své knize zaznamenal prelát Wolfgang Grocholl.

Další podrobnosti naleznete na webu ostravsko-opavského biskupství.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou