Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Reakce biskupa Radkovského na článek o exorcismu

Datum publikace11. 11. 2014, 17.34
TiskTisk

Uveřejňujeme prohlášení plzeňského biskupa Mons. Františka Radkovského reagující na článek, který vyšel pod titulkem Zpověď plzeňského exorcisty: Jak se v Česku vymítá ďábel 10. listopadu 2014 v Deníku Blesk. Uvedený text redaktora shp se poněkud senzacechtivým způsobem věnuje působení italského kněze P. Alvara Grammatiky, který je v plzeňské diecézi mj. pověřen vykonáváním exorcismu.

Reakce plzeňského biskupa Mons. Františka Radkovského na článek v Deníku Blesk na téma exorcismus


Jsem velice pobouřen článkem, který vyšel pod názvem 'Zpověď plzeňského exorcisty: Jak se v Česku vymítá ďábel' na serveru www.blesk.cz 10. listopadu 2014, a zejména pak připojenou fotomontáží.

Článek se týká italského kněze P. Alvara Grammatiky, který působí v plzeňské diecézi a mimo jiné je také exorcistou. Autor článku, který je podepsán zkratkou shp, s P. Grammatikou vůbec nekomunikoval, pouze zneužil a vytrhl z kontextu věty, které P. Grammatica uvedl v seriózním rozhovoru pro Deník.cz, v rozhovoru, který jsem sám doporučil, aby široká veřejnost byla pravdivě informována, co to exorcismus je, že jeho smyslem není nic temného a tajemného, ale jen a jen pomoc trpícím lidem od jejich bolesti.

Článek na www.blesk.cz a především fotomontáž s použitím obličeje P. Grammatiky se naopak snaží z tohoto vážného tématu udělat senzaci a dokonce výdělečnou činnost. Dle mého názoru je výdělečná činnost, která je založená na kšeftování s lidskou bolestí a utrpením, zločinem. Nic takového v římskokatolické církvi neprovozujeme a rozhodně bych nic takového nestrpěl ve své diecézi.

Sám se často setkávám s případy, kdy se zejména mladí lidé dostanou do velice prekérních situací poté, co si zahrávají se satanismem, a tyto situace končívají bez pomoci velice špatně. Jsem přesvědčen, že nikdo z vás, ať už věřících či nevěřících, by v takových situacích své dítě vidět nechtěl.

Proto důrazně protestuji, aby toto vážné téma bylo tak dryáčnickým a cynickým způsobem znevažováno, jak je tomu v článku na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/285165/zpoved-plzenskeho-exorcisty-jak-se-v-cesku-vymita-dabel.html.  Ačkoliv jsem jako biskup vždy zastával vstřícnost a otevřenou komunikaci s médii, po této zkušenosti jsem rozhodl, že na téma exorcismus nebude nikdo z naší diecéze poskytovat další informace. Mrzí mě, že tím budou postižena i média veskrze seriózní, ale musíme se bránit senzacechtivému zneužívání citlivých informací a očerňování lidí, kteří s plným nasazením a nezištně pomáhají trpícím.


V Plzni 11. listopadu 2014                            

                                                                      Mons. František Radkovský
                                                              plzeňský biskup církve římskokatolické

 

(pozn. red.: pro informaci přidáváme odkaz na původní rozhovor P. Grammatiky pro Deník: http://www.denik.cz/plzensky-kraj/exorcista-z-plzne-dabel-se-pri-modlitbe-projevi-20141106-u3lu.html)

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou