Lupa
Obsah Obsah
Portál

Víkend připomene památku obětí nehod

Datum publikace11. 11. 2014, 16.26
TiskTisk

V Praze, Plzni či Ostravě budou lidé o víkendu 15. a 16. listopadu 2014 na pietních aktech, bohoslužbách a dalších setkáních vzpomínat oběti dopravních nehod. Na neděli totiž připadá jejich světový den.

Praha/Plzeň/Ostrava: Vzpomenout na ty, kteří se z cest nevrátili, poděkovat pomáhajícím, a připomenout dlouhodobé dopady dopravních nehod – to jsou hlavní cíle už tradičního řetězce pietních aktů, bohoslužeb a setkání, kterými se můžete připojit ke Světovému dni obětí dopravních nehod. Ten Světová zdravotnická organizace vyhlašuje vždy třetí neděli v listopadu a letos připadá na 16. listopadu 2014.

V Praze se v tento den v 11 hodin uskuteční pietní akt u  Památníku obětí dopravních nehod na 0. km dálnice D1 v Praze 4 - Chodově (za parkovištěm čerpací stanice Agip pod pěší lávkou přes dálnici z ulice Kloknerova). Organizují ho členové a spolupracovníci Českého sdružení obětí dopravních nehod.

Nedělní odpoledne bude patřit také vzpomínkovým bohoslužbám na památku obětí dopravních nehod. Jedna se uskuteční v naší první dálniční kapli na D5 u Plzně (odpočívadlo na obchvatu Plzně poblíž Šlovic u 83. km ve směru na Prahu) za účasti plzeňského biskupa Mons. Františka Radkovského a druhá v kostele sv. Kateřiny Alexandrijské v Klimkovicích. Obě začínají v 15 hodin.

V předvečer Světového dne obětí dopravních nehod, v sobotu 15. listopadu, od 15 do 20 hodin proběhne v Café Kačaba (Prokopova 17, Plzeň) (Ne)smutnění malování pořádané sdružením Plzeňská zastávka. Lidé mohou přijít se svými dětmi tvořit svícny a společně omalovat lucernu, od níž budou následující den zapalovat svíce účastníci bohoslužby v dálniční kapli.

Vrátit čas nedokážeme. Vrátit životy neumíme. Ale můžeme při sobě stát, navzájem si pomáhat a vědět, že nikdy nejsme sami. Ani v těch nejhorších chvílích, kdy bolí i dýchat. Hodně věcí nemůžeme, ale být tu pro sebe navzájem, ano,“ říká spoluzakladatelka sdružení Plzeňská zastávka Mirka Šimková, která sama před pěti roky přišla při autonehodě o manžela.

Jsme rádi, že počet mrtvých na silnicích v posledních letech klesá. Přesto se za každým jednotlivým číslem skrývá příběh rodin, kterým neštěstí zcela změnilo život. Proto považujeme za důležité oběti nehod stále připomínat,“ dodává místopředseda Českého sdružení dopravních nehod Stanislav Vondruška. 

(Zdroj: Karel Šimr, farář sboru ČCE v Chrástu a koordinátor Psychosociálního intervenčního týmu ČR)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou