Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Římě proběhlo 3. setkání Katolicko-muslimského fóra

Datum publikace13. 11. 2014, 15.28
TiskTisk

Pomoc mladým lidem, posílení mezináboženského dialogu a služba společnosti byly tématy třetího Katolicko-muslimského fóra, které se konalo ve dnech 11. – 13. listopadu 2014 v Římě. Účastníci také jednomyslně odsoudili jakékoliv teroristické skutky a zneužívání náboženství k páchání násilí.

Řím: V pořadí již třetí setkání Katolicko-muslimského fóra proběhlo ve dnech 11. – 13. listopadu 2014 v Římě. Akce nazvané Společná práce ve službě druhým se účastnili intelektuálové i duchovní obou náboženství. Přítomné přijal na audienci také papež František. Rozhovory se týkaly především tří témat: společná služba mladým lidem, posílení mezináboženského dialogu a služba společnosti.

Jak uvádí Tiskové středisko Svatého stolce, delegáti se vzájemně seznámili s mnoha příklady aktivní spolupráce mezi muslimy a křesťany po celém světě, zejména v oblasti vzdělávání, charitativní činnosti a pomoci potřebným. Po diskuzích, jež proběhly „v srdečné a bratrské atmosféře“ se účastníci shodli na následujících bodech:

  • Delegáti připustili, že setkání probíhá v období velkého napětí a konfliktů ve světě, a zdůraznili zásadní význam posílení pomoci a vzájemné spolupráce. V této souvislosti jednomyslně odsoudili teroristické skutky, útlak, násilí páchané na nevinných lidech, pronásledování, zneuctívání posvátných míst a ničení kulturního dědictví. Prohlásili také, že za žádných okolností není přijatelné používat náboženství k ospravedlňování těchto skutků nebo spojovat podobné činy s náboženstvím.
  • Vzdělávání mladých lidí, ať již v rodině, ve škole, na univerzitě, v kostele nebo mešitě je nanejvýš důležité k podpoře vlastní identity, která zároveň buduje respekt vůči druhým. K tomuto cíli by měly školní osnovy a učebnice přinášet objektivní a uctivý obraz o druhých.
  • Účastníci zdůraznili důležitost kultury mezináboženského dialogu, který prohloubí vzájemné porozumění. Tak se mohou překonat předsudky, zkreslené představy, podezření a nevhodné zobecňování, které poškozují vzájemné vztahy.
  • Podle delegátů musí vést dialog k aktivitě, především mezi mladými lidmi. Účastníci povzbudili křesťany i muslimy, aby znásobili příležitosti k setkávání a spolupráci na společných projektech pro obecné blaho.

Ve čtvrtek 12. listopadu 2014 se přítomní setkali s papežem Františkem, který jim poděkoval a povzbudil je k setrvání na cestě křesťansko-muslimského dialogu. Římský biskup současně ocenil nasazení účastníků pro nesobeckou službu společnosti.

Katolicko-muslimské fórum vzniklo v roce 2008 z podnětu 138 islámských učenců, kteří napsali Benediktu XVI. dopis, v němž vyzvali k vzájemnému dialogu. První setkání se konalo v témže roce ve Vatikánu a neslo název Láska k Bohu, láska k bližnímu. Podruhé se představitelé obou náboženství setkali v listopadu 2011 v Jordánsku. Tématem akce byla věta „Rozum, víra a lidská osoba“.

(ilustrační foto: Modlitby za mír s představiteli různých náboženství, CNA / Alan Holdren)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou