Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kříž Světových dnů mládeže na Slovensku

Datum publikace14. 11. 2014, 18.45
TiskTisk

Kříž Světových dnů mládeže, který uctily již miliony lidí po celém světě a který byl v roce 1985 tajně přivezen i do tehdejšího Československa, připutuje tuto sobotu (15. listopadu 2014) na Slovensko. V Košicích začne jeho dvoutýdenní cesta, po níž jej převezmou čeští katolíci.

Bratislava: Originální prvek, který spojuje všechny kontinenty, daroval v roce 1984 mladým lidem papež Jan Pavel II. jako symbol pravidelně konaného Světového dne mládeže. Své putování začal v témže roce v Římě. V lednu 1985 byl kříž tajně převezen do Prahy ke kardinálu Františku Tomáškovi, aby tak propojil mládež Východu a Západu.

Doprovází všechny Světové dny mládeže (SDM), nesen byl na ramenou, v automobilech, letadlech, na psím spřežení nebo na otevřené lodi. Jako znamení naděje byl též postaven na místě někdejšího Světového obchodního centra v New Yorku, zničeného během teroristického útoku 11. září 2001.

„Je to symbol, který vymyslel světec z Polska, když zaváděl SDM. Provází ho miliony lidí na celém světě. Nyní přichází k nám, abychom se spolu s ním připravili nejen na Národní setkání mládeže P15, pořádané v příštím roce  v Popradu, ale zejména na Světový den mládeže, které se uskuteční v Krakově v roce 2016,“ uvedl Ondrej Chrvala, tajemník Rady pro mládež a univerzity Konference biskupů Slovenska.

Kříž v následujících dnech projde 35 slovenskými městy po 1.400km dlouhé trase. Spolu s ním bude putovat také ikona Panny Marie, kterou daroval mladým papež Jan Pavel II. v roce 2003. Svou slovenskou pouť zakončí kříž v Dubnici nad Váhem, kde jej převezmou čeští křesťané s českobudějovickým světícím biskupem Pavlem Posádem.

Kříž SDM je vysoký 3,8 m a široký 175 cm. Společně s podstavcem váží 40 kg. Původní kříž v roce 1996 nahradila kopie, a to kvůli špatnému stavu způsobenému častým přenášením. První kříž se nachází v mezinárodním centru mládeže sv. Vavřince v Římě.

Podrobný harmonogram putování kříže je uveden na stránce www.svetovednimladeze.sk.

(zdroj: Konference biskupů Slovenska, foto: Wikimedia Commons / Lukas Roschka)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou