Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

IUPAX: Mladí lidé a nezaměstnanost

Datum publikace18. 11. 2014, 20.08
TiskTisk

Zveřejňujeme stanovisko Rady Iustitia et Pax (IUPAX) věnovaný problematice nezaměstnanosti mladých lidí. Rada upozorňuje na alarmující růst nezaměstnanosti v Evropě. Celý text si můžete přečíst níže.

Mladí lidé a nezaměstnanost

Dlouhodobé ochabnutí ekonomické aktivity, které od podzimu 2008 nepříznivě dopadá na řadu zemí, si vedle zpomalení růstu životní úrovně vybírá cenu též ve formě zvýšené míry nezaměstnanosti. Alarmující nárůst počtu lidí bez práce, který se v nejpostiženějších evropských zemích dokázal vyšplhat i nad ¼ práceschopných, přiměl vlády bez ohledu na ideologické zabarvení zařadit boj s nezaměstnaností mezi hlavní politické priority.

I když jsme v uplynulých 12 měsících zaznamenali na pracovních trzích Evropy a USA jistý obrat k lepšímu, neznamená to, že přišel čas polevit v úsilí o sladění počtu žadatelů o práci s počtem volných pracovních míst odpovídajících jejich kvalifikaci. Jednak proto, že pokračování křehkého hospodářského oživení není zejména v Evropě zaručeno, jednak proto, že výše nezaměstnanosti zůstává v mnoha zemích stále příliš vysoká. Tím spíše to platí o míře nezaměstnanosti mladých lidí, zpravidla převyšující míru průměrnou, jež se v extrémních případech se vyšplhala i nad 50 %!

Katolická církev ve svém sociálním učení již déle než sto dvacet let zdůrazňuje význam a důstojnost lidské práce, která je více než pouhým prostředkem k získání obživy. Papež Jan Pavel II ve své inspirativní encyklice Laborem Exercens zevrubně dovozuje oprávněnost chápání práce jako nástroje účasti člověka na stvořitelském díle Božím. Navzdory tomu přetrvávající realitou pro velké množství mladých lidí v mnoha zemích světa zůstává nezaviněné vyloučení ze světa práce, spojené s nemožností přiměřeně uplatnit nabyté znalosti a schopnosti. Důsledky tohoto tristního stavu na osobní i společenské úrovni jsou devastující. 

Zodpovědností všech lidí dobré vůle konfrontovaných s vysokou nezaměstnaností proto není pouze (i když také) pozvednout hlas v případě, kdy by političtí vůdci začali zapomínat, že práce je základní lidskou potřebou. Pro mladé lidi snad ještě více než pro starší a životem ošlehané je dlouhodobá nezaměstnanost rovněž velikým emočním a psychologickým břemenem, které potřebují s někým sdílet. K vážným negativním průvodním jevům dlouhodobé nezaměstnanosti patří otřesené životní sny, ochromení sebeúcty, pocity osamělosti a izolace. Nepodceňujme význam toho, že tam, kde není v našich silách osud nezaměstnaných rázem změnit, můžeme jim alespoň s pochopením naslouchat, budovat spolu s nimi a pro ně sítě vzájemné vypomoci, solidarity a partnerství, a všude tam, kde je to možné, jim nabídnout možnost aktivního, společensky prospěšného a oceňovaného uplatnění.  

Nesmíme zapomínat ani na to, že v dnešním globalizovaném světě přestala být vysoká nezaměstnanost problémem lokálním, ale stala se problémem nadnárodním. V rámci Evropy i mezi Evropou a ostatními světovými regiony pulsují migrační vlny, přirozeně směřující z oblastí nabízejících horší možnost obživy do oblastí slibujících snadnější získání lépe honorované práce. Není překvapivé, že těmi, kdo se nejčastěji vydávají na cestu za prací z regionů postižených rostoucí nezaměstnaností, jsou lidé mladí, disponující dostatkem odhodlání i fyzických sil. V případě, že se tito lidé v hostitelské zemi rozhodnou usadit a tato země je neodmítne, je důležité, aby je jejich okolí pouze netolerovalo, ale skutečně přijalo, nabídlo jim začlenění do lokálních komunit a v kooperaci s církevními a sociálními strukturami ve staré vlasti podpořilo udržení jejich dobrých rodinných vazeb a vztahů.       

Při uvažování o správné míře angažovanosti při podpoře nezaměstnaných, zejména pak mladých, lidí mějme vedle otevřeného srdce na paměti i historickou zkušenost, že lidé, které společenský systém uvrhne do hluboké materiální nouze, z níž nevidí žádné východisko, se stávají častěji než ostatní obětí politických manipulátorů, usilujících o využití jejich bolesti k podkopání stability, sociální soudržnosti a demokratického pořádku ve společnosti. Déle trvající ztráta zaměstnání může postižené snadno vytlačit až na okraj společnosti a stát se živnou půdou politického extremismu.

Můžeme se ptát, zda je téma nezaměstnanosti mladých lidí naléhavé i pro nás v České republice, kde míra nezaměstnanosti zůstává hluboko pod evropským průměrem a nezaměstnanost mládeže je mezi státy Evropské unie osmá nejnižší. Odpověď zní: ano, je. Proto, že dopady mezinárodních migračních pohybů se nevyhýbají ani nám. Proto, že za průměrnými čísly pro ČR musíme vidět lokality, kde je skutečnost výrazně méně příznivá, jako např. severní Čechy, severní Morava aj., než naznačuje průměr. Proto, že dlouhodobá nezaměstnanost mládeže, zejména je-li reprodukována v několika generacích, ohrožuje společnost působením řady negativních jevů, které daleko přesahují ztížené životní uplatnění takto postižených mladých lidí, a tak bychom jako zodpovědní lidé a občané neměli zůstat lhostejní k žádnému pojmenovanému zlu a životní nespravedlnosti, které kolem sebe vidíme a každý z nás by měl podle svých možností přispět k tomu, aby dopady na mladou generaci v tomto ohledu nebyly devastující.            

  

Václav Malý

biskup
předseda rady Iustitia et Pax
České biskupské konference

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou