Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Do Prahy přijíždí kardinál Meisner

Datum publikace19. 11. 2014, 15.11
TiskTisk

V tomto týdnu je to již druhý významný představitel katolické církve, který navštíví Prahu. Na pozvání kardinála Dominika Duky OP přijíždí 20. listopadu 2014 emeritní arcibiskup z Kolína nad Rýnem kardinál Joachim Meisner, který v minulosti tajně vysvětil mnoho českých kněží. V Praze se zúčastní mezinárodní konference o evropských katedrálách, bude sloužit bohoslužbu ke cti sv. Cecilie a požehná nové zvony v Kolíně.

Praha: Letošní konference o katedrálách v Praze a Kolíně nad Rýnem bude již čtvrtým ročníkem setkání představitelů evropských katedrál. Tato setkání – v minulých letech věnované katedrálám v Paříži, Krakově a Miláně - se snaží představit souvislost pražského metropolitního kostela s ostatními evropskými katedrálami a ukázat tak univerzalitu fenoménu katedrály, ale zároveň také jedinečnost té pražské. Tématem konference bude „Katedrála v době probouzení národů“. Jedním z přednášejících, kteří si položí otázku, jak se jednotlivé fáze národního obrození zapsaly do dostavby katedrály, resp. jakou roli hrála tato dostavba v rámci národní otázky v německých zemích i u nás, bude také kardinál Joachim Meisner z Kolína nad Rýnem.

Emeritní kolínský arcibiskup bude také v sobotu 22. listopadu sloužit od 18.00 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha mši svatou ke cti sv. Cecilie. Ta je každoročně příležitostí, kdy se setkávají chrámové sbory celé pražské arcidiecéze. Při liturgii v jejich podání zazní „Missa elegans in D“ Jana Evangelisty Antonína Koželuha (1738–1814) a kardinál Duka udělí čtyřem významným osobnostem Svatovojtěšské medaile a zároveň požehná základní kámen pro památník při budovaném Středisku míru v polské Osvětimi.

V neděli 23. listopadu požehná kardinál Meisner nové zvony chrámu sv. Bartoloměje v českém Kolíně. Sv. Prokopa, sv. Floriána a sv. Jana Křtitele hasiči do konce roku zavěsí do zvonice, aby mohly zvonit spolu se dvěma staršími zvony již během Vánoc. Tak jako tomu bylo i v jiných kostelích, vzaly původní zvony kolínského kostela sv. Bartoloměje za své během dvou světových válek.

Kardinál Joachim Meisner je od roku 1989 kolínským arcibiskupem a metropolitou kolínské církevní provincie. Biskupské svěcení přijal v roce 1975 a byl jmenován pomocným biskupem erfurtsko-meiningenským. Roku 1980 ho Jan Pavel II. jmenoval biskupem v Berlíně. Tím byl do roku 1989. Jeho diecéze se rozkládala na obou polovinách tehdy rozděleného města. V letech 1982 až 1989 byl také předsedou Berlínské biskupské konference. Kardinál Meisner má velmi dobré vztahy s pražskou arcidiecézí a jejími arcibiskupy. Jako berlínský biskup tajně vysvětil mnoho českých kněží a v roce 1989 se také účastnil v Římě svatořečení Anežky České. Jako papežský legát se 12. listopadu 2011 zúčastnil v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha oslav 800. výročí narození sv. Anežky České.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou