Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kříž světových dnů mládeže počtvrté v naší zemi

Datum publikace19. 11. 2014, 18.57
TiskTisk

Od 29. 11. do 14. 12. 2014 bude po České republice putovat Kříž světových dnů mládeže a ikona Panny Marie, které věnoval papež Jan Pavel II. mladým lidem. Poprvé byl kříž tajně přivezen do Československa ještě v době komunismu ke kardinálu Tomáškovi. Od té doby procestoval celý svět a přitahuje miliony lidí.

Kříž stál původně v roce 1983  v bazilice svatého Petra v Římě v blízkosti hlavního oltáře, jako symbol víry.

Papež Jan Pavel II. ho 22. dubna 1984 předal mladým lidem z celého světa se slovy: 'Ježíšův kříž! Neste ho do světa jako symbol lásky Ježíše Krista, která miluje celé lidstvo. Zvěstujte všem, že pouze v Kristu ukřižovaném a zmrtvýchvstalém je vykoupení a spása.'

První cesta tohoto kříže za hranice Říma vedla v roce 1984 do Mnichova. Odkud byl během totality tajně dovezen do Prahy ke kardinálu Tomáškovi. Podruhé byl kříž v naší zemi v roce 2002 během Celostátního setkání mládeže ve Žďáru nad Sázavou. Kříž se na krátkou dobu vrátil do ČR ještě v roce 2003 v rámci „Pouti smíření mladých“, kdy mladí lidé chtěli ukázat na důležitost očišťování vztahů a budovat nové vztahy založené na spravedlnosti a úctě vůči sousedním národům.

Od roku 1985 doprovází tento kříž všechny světové dny mládeže. Během uplynulých let tak navštívil Itálii, Argentinu, Španělsko, Polsko, Spojené státy, Kanadu, Filipíny, Francii, Itálii, Německo, Austrálii i Brazílii.

'Svatý Jan Pavel II. dobře vycítil, že pro mladé lidi jsou důležité výrazné symboly. Samotného mě vždy udivovalo, jak se mladí lidé ke kříži světových dnů mládeže cítí přitahováni a jak jim pomáhá modlit se, ' říká při této příležitosti Jan Balík, ředitel Sekce pro mládež České biskupské konference.  

Na letošní Květnou neděli (13. dubna 2014) si kříž spolu s mariánskou ikonou Salus Populi Romani vyzvedla asi stovka polských mladých na Svatopetrském náměstí v Římě. Nejprve oba symboly zamířily do Poznaně. Příležitost přivítat kříž a ikonu ve své zemi dostaly i okolní země – Bělorusko, Litva, Rusko, Lotyšsko, Ukrajina, Moldávie, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko. Letos počtvrté budou tyto vzácné symboly putovat od 29. 11. do 14. 12. po České republice - po farnostech, školách, Diecézních centrech života mládeže,atd.

Dřevěný kříž má výšku 3,8 m, délku příčného ramene 1,76 m a váhu 40 kg. Ikona má velikost 118 cm x 79 cm.

Slavnostní přijetí proběhne při mši svaté na mariánském poutním místě v Dubnici nad Váhom na Slovensku. Mši bude sloužit Mons. Tomáš Galis, žilinský biskup, a Mons. Pavel Posád, zodpovědný za pastoraci mládeže v České republice. První cesta bude směřovat do brněnské diecéze, konkrétněji do kostela sv. Vavřince v Hodoníně.

Např. v Brně bude vystaven a dán k dispozici široké veřejnosti při studentské mši svaté 1. prosince 2014 v 19.00 v kostele Nanebevzetí Panny Marie (u jezuitů) a 2. prosince 2014 v 19.00 v katedrále sv. Petra a Pavla.

Zveme také např. do olomoucké arcidiecéze, kde je pro mladé lidi připravena adventní duchovní obnova v Táborovém středisku Archa během víkendu od 5. do 7. prosince.

Kříž bude přítomný také v Plzni, kde se budou konat 9. prosince 2014 od 19.30 večerní chvály na Diecézním centru mládeže a kde bude 10. prosince sloužena studentská mše svatá v kostele Nanebevzetí Panny Marie v bývalém františkánském kláštěře.

V Praze se uskuteční v pátek 12. prosince v kostele sv. Havla modlitba s bratry Taizé, kteří připravují koncem roku Evropské setkání mládeže v Praze.

V neděli odpoledne 14. 12. budeme kříž předávat do polské diecéze Opole na Česko-polských hranicích na vrcholu hory Biskupská Kupa u Zlatých hor. Kříž bude dále cestovat po jednotlivých polských diecézích. Na závěr bude vztyčen na hlavním podiu Světového setkání mládeže v roce 2016 v Krakově od 26. do 31. července 2016.

Podrobný harmonogram putování v ČR je na webové stránce: https://krakov2016.signaly.cz/1411/harmonogram-putovani-krize-svetovych-dnu

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou