Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Evropské církve: Lidská práva jsou neporušitelná

Datum publikace20. 11. 2014, 13.59
TiskTisk

Lidská práva jsou neporušitelná, do konfliktů současného světa mají církve přinášet smíření. Uvedli to zástupci evropských křesťanských církví na setkání, které probíhalo ve dnech 17. – 19. listopadu 2014 v Hannoveru.

Hannover: Církve jsou povolány k tomu, aby přinášely smíření do rozděleného světa. S odvoláním na současné konflikty, zejména na Ukrajině a na Blízkém východě, to uvedly křesťanské církve v závěru jednání v německém Hannoveru.

Ve dnech 17. – 19. listopadu 2014 zde jednali zástupci Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) a Konference evropských církví (CEC) o předávání evangelia a o sdělovacích prostředcích.  

Představitelé různých církví připomněli 100. výročí od vypuknutí 1. světové války a 25 let od pádu Berlínské zdi. „My, křesťané z různých evropských konfesních a kulturních tradic, se zavazujeme znovu žít příběhy naděje a smíření. Hledíme na tyto chvíle naší společné minulosti, abychom dnes mohli být lepšími nositeli království spravedlnosti a Božího milosrdenství,“ uvádí v závěrečném prohlášení.

V ukrajinském konfliktu budou církve usilovat o mír. „Modlíme se za oběti násilí a za ty, kteří pláčou pro ztrátu života nebo bezpečí, aby mohli poznat Boží útěchu a byli svědky se konce konfliktu. Modlíme se za ty, kdo zůstávají v tichosti nebo nemohou mluvit, aby byli pohnuti k prožívání solidarity,“ píší zástupci CCEE a CEC.

V prohlášení také církve odsuzují extremismus, který je páchán ve jménu Božím tzv. Islámským státem v Iráku a Sýrii. K dosažení míru je nutné ukončit obchodování se zbraněmi. „Lidská práva jsou neporušitelná, násilí není možné tolerovat,“ píší zástupci církví.

Podstatným prvkem evangelia je podle nich smíření, k němuž jsou všichni povoláni.

 V souvislosti s předáváním evangelia ve sdělovacích prostředcích účastníci především upozorňují na skutečnost, že digitální svět není volitelnou součástí života církve, nýbrž realitou, ve které se poslání křesťanů odehrává. „Církev jako znamení jednoty lidského pokolení musí být tam, kde jsou lidé,“ píší autoři prohlášení.  

Připomínají přitom, že člověk zůstane vždy na prvním místě před jakýmkoliv množstvím svých „digitálních stop“. Ježíš Kristus, Boží Slovo, je přitom vzorem komunikace.

Církev by měla čelit antropologickým, duchovním, teologickým i etickým výzvám, které přináší digitální svět. Prioritou zde má být výchova k užívání těchto prostředků, aby podporovaly svobodu člověka.

Rada evropských biskupských konferencí (CCEE) sdružuje 33 katolických biskupských konferencí kontinentu. Současným předsedou je arcibiskup Ostřihomi-Budapešti kardinál Péter Erdö.

Konference evropských církví (CEC) byla založena v roce 1959, aby podporovala smíření, dialog a přátelství mezi evropskými církvemi v době studené války. Do konference patří většina ortodoxních, reformovaných, anglikánských, svobodných a starokatolických církví v Evropě.

(foto: Uprchlíci v Iráku, CNA / Aid to the Church in Need)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou