Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František: Hladový člověk prosí o důstojnost

Datum publikace20. 11. 2014, 15.56
TiskTisk

Nedostatek vody může vést k válce. Podmínkou v boji proti hladu je respektování důstojnosti člověka. Uvedl to papež František během mezinárodní konference o potravinách, kterou v Římě pořádá Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Řím: „Zatímco se mluví o nových právech, hladový člověk stojí zde, na rohu ulice, a žádá právo na občanství, chce být vnímán ve své situaci, dostat zdravé základní potraviny. Požaduje po nás důstojnost, nikoliv almužnu.“ Uvedl to papež František během Mezinárodní konference o potravinách, která v těchto dnech probíhá v Římě. Akce pořádané Organizací OSN pro výživu a zemědělství (FAO) se účastní zástupci zhruba 170 zemí světa.

Podle papeže bude základní právo člověka na potraviny zaručeno jedině tehdy, pokud se bude brát vážně v úvahu samotný člověk, který trpí hlady. „Boji proti hladu a podvýživě brání ´priorita obchodu´ a ´primát zisku´, které z jídla udělaly zboží jako jakékoliv jiné, jež podléhá spekulacím, i finančním,“ uvedl římský biskup a dodal, že „hlavní starostí musí být sama lidská osoba, ti, kterým chybí každodenní jídlo a kteří již nemyslí na život, na rodinné a společenské vztahy, a zápasí o přežití“.

Lidé potřebují kromě jídla také úctu a uznání jejich důstojnosti. Pokud budou respektována základní práva člověka, dodal papež, i humanitární pomoc a rozvojové programy přinesou více ovoce.

Současně František varoval před „paradoxem hojnosti“, o němž mluvil již v roce 1992 Jan Pavel II: „Je zde jídlo pro všechny, avšak ne všichni mohou jíst, zatímco máme před očima plýtvání, mrhání, nadměrnou spotřebu a používání potravin pro jiné účely. Bohužel tento ´paradox´ je i nadále aktuální. Je málo témat, na něž by se lepilo tolik sofizmat a klamů, jako téma jídla. A je jen málo argumentů, u nichž by bylo takové podezření na manipulaci s daty, statistikami, požadavky národní bezpečnosti, korupce a bolestivá připomínkou ekonomické krize.“

Jednou ze současných výzev je podle papeže podpora vzájemné solidarity mezi lidmi. Aktuální individualizmus a rozdělenost společnosti vede k tomu, že těm nejslabším je odebírána možnost žít důstojný život, a vyvolávají se protesty proti institucím. „Když chybí solidarita, trpí tím všichni. Solidarita je totiž postoj, který lidem umožňuje vycházet směrem k druhým,“ uvedl římský biskup.

Nevyčerpatelným zdrojem inspirace v pomoci druhým je pak přirozený zákon, vepsaný do lidského srdce. Ten „mluví jazykem, jemuž všichni rozumí: láska, spravedlnosti, mír - neoddělitelné prvky. Lidé i státy jsou povolány, aby přijali a kultivovali tyto hodnoty… Každá žena, každý muž, dítě či starý člověk musí mít možnost spolehnout se na tyto záruky“.

Papež také zdůraznil potřebu vytvoření rovného mezinárodního systému ve vztahu k jídlu. Současně odsoudil jakýkoli politický nebo ekonomický tlak, který by se zakládal na možnosti přístupu k potravinám.

V závěru František také připomněl problém nedostatku vody: „Voda není zdarma, jak si mnohdy myslíme. Bude to velký problém, který nás může přivést až k válce.“

(zdroj: Radio Vaticana○ foto: CNA / Daniel Ibanez)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou