Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Královéhradecké diecézi zakončili jubilejní rok

Datum publikace22. 11. 2014, 22.55
TiskTisk

Královéhradecká diecéze zakončila 22. listopadu 2014 jubilejní rok, v němž oslavila 350. narozeniny. Skončil tak Rok povolání, který pro jubileum vyhlásil biskup Jan Vokál.

Hradec Králové: Do Hradce Králové se sjelo půl druhého tisíce poutníků z celé diecéze, aby se zúčastnili poslední, deváté poutě jubilejního roku. Současně s nimi do „hlavního města“ diecéze přijelo několik desítek církevních hodnostářů z České republiky i ze zahraničí.

Delegaci českých a moravských biskupů vedl pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP, s ním na pouť přijel i papežský nuncius Giovanni Leanza. Nechyběl ani jeho předchůdce Diego Causero s emeritním pražským arcibiskupem kardinálem Miloslavem Vlkem. Další kardinál, velký přítel Královéhradecké diecéze, Joachim Meisner, zavítal z Kolína nad Rýnem. Biskup Jan Vokál ale přivítal i delegaci polských, slovenských a rakouských biskupů. Mezi hosty byli též představitelé politické scény, kulturního a společenského života.

V kázání při pontifikální bohoslužbě biskup Jan Vokál hovořil zejména o Boží lásce ke každému člověku, o vyslyšení Kristovy výzvy „Následuj mě“ a volbě povolání obecně. V průběhu oslav také biskup poděkoval za Boží ochranu nad diecézí.

Po skončení bohoslužby, kterou poutníci mohli sledovat nejen v zcela zaplněné katedrále Svatého Ducha, ale prostřednictvím přenosu na velkoplošné obrazovky i v kostele Panny Marie a v Novém Adalbertinu, se všichni sešli na Velkém náměstí, kde následovala zdravice kardinála Meisnera a společná modlitba za diecézi.

Autor článku: Mgr. Lukáš Peška
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou