Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Malý připomene osud Natálie Gorbaněvské

Datum publikace27. 11. 2014, 11.13
TiskTisk

Ve čtvrtek 27. listopadu 2014 od 17.00 hodin bude biskup Václav Malý v kostele sv. Vojtěcha ve Vojtěšské ulici v Praze sloužit mši svatou za Natálii Gorbaněvskou. Od 19.00 hodin poté v Knihovně Václava Havla v nedaleké Ostrovní ulici proběhne setkání nad její poezií. Vzpomínkovou akci pořádá iniciativa Strategie 31 (CZ) a Knihovna Václava Havla.

Praha: Natálie Gorbaněvská (+ 29. listopadu 2013) byla významnou ruskou disidentkou, básnířkou a překladatelkou. V České republice je známa především díky své účasti na demonstraci proti okupaci Československa, která se konala na Rudém náměstí v Moskvě 25. srpna 1968. Na místě nebyla zatčena jen proto, že s sebou měla své tříměsíční dítě. Rok po slavném protestu „osmi statečných“ však byla odsouzena k nucenému pobytu v psychiatrické léčebně, ve které strávila tři roky.

O důvodech svého činu později napsala: „Když na náměstí nutí jít / stud, ne lov plané slávy, / péče o státní monolit / člověka nezastaví. // Pak nedrtí jak stalaktit / v moskevském provedení / ten rodný kolektiv a lid, / zběsile pobouřený. “ (přel. Milan Dvořák). Právě za tento protest byla letos vyznamenána řádem Bílého lva in memoriam, který je 28. října každoročně udílen prezidentem republiky.

I po své emigraci do Francie v roce 1975 až do své smrti Gorbaněvská veřejně působila a hájila lidská práva a svobodu slova. V posledních měsících života se zabývala opomíjenými příběhy nespravedlivě odsouzených Rusů.

Více na www.vaclavhavel-library.org.

(autor: Hana Blažková)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou