Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Probuďte svět, píše papež zasvěceným osobám

Datum publikace28. 11. 2014, 16.21
TiskTisk

U příležitosti Roku zasvěceného života, který začíná v celé církvi v neděli 30. listopadu 2014, napsal papež František apoštolský list. Řeholníky v něm zve k prorockému životu, který má probudit svět, ale i k objevování svého charismatu.   

Vatikán: „Píši vám jako následovník sv. Petra, jemuž Pán Ježíš svěřil úkol utvrzovat ve víře své bratry, i jako váš bratr, zasvěcený Bohu stejně jako vy,“ začíná papež František apoštolský list napsaný u příležitosti Roku zasvěceného života.  Ten v celé církvi začíná o 1. neděli adventní (30. listopadu 2014), zakončen bude v den slavnosti Uvedení Páně do chrámu, 2. února 2016.

V devítistránkovém listu papež představuje zasvěcený osobám cíle nadcházejícího roku, svá očekávání i další perspektivy.

Mezi cíli uvádí římský biskup na prvním místě „vděčný pohled na minulost“, který řeholním společenstvím pomáhá v uchování vlastní identity: „V tomto roce bude vhodné, když si každá charismatická rodina připomene své počátky a dějinný vývoj, aby poděkovala Bohu, který nabídl církvi tolik darů (...). Vyprávět svůj vlastní příběh je nutné pro to, aby komunity udržely živou svou vlastní identitu, stejně jako posílily jednotu rodiny a pocit sounáležitosti svých členů,“ píše papež.

V pohledu na minulost nemají společenství zavírat oči ani před nedůslednostmi, ovocem lidských slabostí, či před zapomenutím některých podstatných rysů svého charismatu. „Všechno je poučné a zároveň se to stává výzvou k obrácení,“ komentuje František.  

Druhým cílem Roku zasvěceného života je „prožívání přítomnost se zanícením“, neboli prožívání evangelia v plnosti a v duchu bratrství. Podle papeže je nový rok příležitostí k novému promyšlení poslání institutů: „Naše služby, naše díla, naše přítomnost odpovídají tomu, co Duch žádal od našich zakladatelů? Jsou vhodné k tomu, abychom byli věrní jejich úmyslům v současné společnosti a církvi? Je něco, co musíme změnit? Máme stejné zanícení pro náš lid, jsme mu nablízku do té míry, že sdílíme jeho radost a bolesti, abychom pochopili jeho potřeby?“

Třetí úkol je „obejmout budoucnost s nadějí“ a nenechat se znechutit těžkostmi v zasvěceném životě, ani krizí povolání. „Nepoddávejte se pokušení čísel a výkonnosti. A nepodléhejte ani pokušení spoléhat na své vlastní síly,“ píše papež.

Prioritou těch, kdo zvláštním způsobem následují Krista, je být v současném světě proroky:

„Očekávám od vás, že ´probudíte svět´, neboť známkou zasvěceného života je proroctví. Jak jsem řekl generálním představeným, radikalita evangelia není jen věcí řeholníků: Požaduje se po všech. Řeholníci však následují Pána zvláštním způsobem, prorockým,“ píše papež.

Dalším Františkovým očekáváním od zasvěcených osob je blízkost chudým a tvůrčí nasazení při hlásání evangelia: „Očekávám od vás konkrétní skutky přijímání uprchlíků, blízkosti chudým, tvůrčí přístup v katechezi, v hlásání evangelia a v uvádění do života modlitby,“ uvádí papež.

Český překlad apoštolského listu se připravuje.

(ilustrační foto: CNA / Lorna Cruz)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou