Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Závěr papežské návštěvy Turecka

Datum publikace30. 11. 2014, 16.37
TiskTisk

Poslední den papežovy návštěvy Turecka je ve znamení úsilí o trvalý smír mezi náboženskými vyznáními. Papež a cařihradský patriarcha vyzvali k většímu pochopení, které by mělo provázet společné soužití muslimů a křesťanů, ale i křesťanů navzájem.

Začátek nového církevního roku, první neděli adventní, zahájil papež soukromou mší svatou na Apoštolské nunciatuře. Poté byl pozván do patrialchálního kostela svatého Jiří, kde ve své promluvě připomněl své ekumenické snahy, že se již jako arcibiskup v Buenos Aires se zúčastňoval slavení Božské liturgie s tamní ortodoxní komunitou. Ve své řeči vyzdvihl svatého Ondřeje, velkou postavu církevních dějin. Současně apeloval na obě církve, aby v dnešní době byly ochotné naslouchat okolním hlasům: 'Ve dnešním světě se pozvedají silné hlasy, které nesmíme neslyšet, a které vyzívají naše církve, aby od základů žily jako učednici Pána Ježíše Krista' Konkrétně zmínil hlas chudých, hlas obětí a hlas mladých lidí.

V poledne místního času František spolu s Bartolomějem podepsali společnou deklaraci, která potvrdila přání obou náboženských představitelů překonat překážky, které rozdělují obě jejich církve. Zároveň odsoudili hrozivou situaci křesťanů na Blízkém východě, kteří čelí masovému pronásledování. Oba požádali o zřetelnou odpověď ze strany mezinárodního společenství.

'Vyzýváme muslimy a křesťany, aby společně pracovali v zájmu spravedlnosti, míru a respektu pro důstojnost a práva každého člověka,' stojí v prohlášení. Právě probíhající konflikty prý ukazují, jak důležitý je 'konstruktivní dialog založený na vzájemné úctě a náklonnosti'. Konkrétně se František a Bartoloměj zmínili o situaci v Sýrii, v Iráku a na Ukrajině.

Kardinál státní sekretář Piero Parolin snahy papeže potvrdil, když prohlásil: 'K míru nevede jiná cesta než dialog... cesta vyjednávání, cesta díky dobré vůli všech, kteří jsou zahrnuti, protože jinak se to nepodaří '

 Zdroj: Agenzia Sir, čtk, RaVat

 Foto: CNA

Autor článku: Václav Ettler
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou