Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mladí poutníci stále hledají ubytování v Praze

Datum publikace2. 12. 2014, 13.06
TiskTisk

Ekumenická komunita z Taizé stále hledá volné kapacity pro ubytování tisíců mladých z celé Evropy.

Praha: Při své nedávné návštěvě Turecka pronesl papež František  za přítomnosti patriarchy Bartoloměje promluvu během pravoslavné byzantské liturgie. Řekl v ní mimo jiné: „Jsou to právě mladí, kdo nás vybízejí, abychom učinili krok vpřed k plnému společenství. Myslím zejména na množství pravoslavných, katolíků a protestantů, kteří se scházejí na mezinárodních setkáních pořádaných komunitou Taizé.

Další evropské setkání se bude konat za čtyři týdny v Praze. Tisíce mladých lidí z východní i západní Evropy se připravují, že se tohoto velkého ekumenického setkání zúčastní. Ve světle současných událostí bude mít zvláštní důležitost přítomnost tisíců mladých účastníků z Ukrajiny, z Běloruska a z Ruska. Účastníci stráví v Praze pět dní, od 29. prosince 2014 do 2. ledna 2015, a zapojí se do programu sestávajícího ze sdílení, setkávání a společných modliteb.

Jednou z nejdůležitějších zkušeností, které tato setkání přinášejí, je zážitek pohostinnosti. Mezinárodní tým dobrovolníků, který již od září setkání připravuje, mimochodem stále ještě hledá 9.500 míst ubytování v hostitelských rodinách. Podmínky jsou velmi jednoduché: ráno snídaně a dva metry čtvereční, kam lze rozložit spacák a karimatku. Během dne se budou účastníci podílet na programu ve městě a domů se vrátí až večer ve 22.00. Všichni lidé dobré vůle, ať už věřící, nebo nevěřící, mladí i staří, kdo jsou ochotni otevřít dveře svého domova, mohou kontaktovat nejbližší křesťanské společenství nebo se dozvědět další informace na stránkách www.taizepraha.cz.

 

• Ve středu 3.12. 2014 v 19.00 se uskuteční v centru příprav 37. evropského setkání mladých v Kafkově domě večer se vzpomínkou na bratra Rogera. Podnětem k této akci je nedávné vydání českého překladu knihy „Vyvolit si lásku“, kterou komunita v Taizé připravila jako svědectví vděčnosti za dar života svého zakladatele.

• Česká televize v pátek odvysílala o připravovaném setkání v rámci Událostí reportáž, kterou je možné zhlédnout na adrese: www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/293846-evropske-setkani-taize-po-petadvaceti-letech-opet-v-praze.

• Novináři, kteří by se chtěli evropského setkání zúčastnit, mohou již nyní požádat o akreditaci na stránce: www.taize.fr/en_article15985.html.

• Mladí lidé z celé Evropy vysvětlují v češtině, co od setkání očekávají: youtu.be/Nju4IGPPAv4.

• Fotografie z Taizé a evropských setkání naleznete v této části stránek: www.taize.fr/cs_article10425.html.

 

(Zdroj: tisková zpráva komunity bratří z Taizé)

Autor článku: Václav Ettler
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou