Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nábož. představitelé podepsali deklaraci proti otroctví

Datum publikace2. 12. 2014, 16.47
TiskTisk

(aktualizováno 3.12.2014) Zasadit se o vymýcení moderního otroctví do roku 2020 chtějí představitelé světových náboženství, kteří v úterý (2. prosince 2014) ve Vatikánu podepsali společnou deklaraci. K události byli přizváni i experti na náboženské otázky, mezi nimi byl i profesor Tomáš Halík. Skrze internetové stránky se k výzvě mohou připojit všichni zájemci.

Vatikán: Více než desítka vrcholných představitelů křesťanských církví a světových náboženství dnes ve Vatikánu podepsala deklaraci proti otroctví. Mezi signatáři byl například papež František, hlava anglikánské církve, canterburský arcibiskup Justin Welby, francouzský pravoslavný metropolita Emanuel, ale i zástupci z řad hinduistů, buddhistů, muslimů a židů. Na pozvání papeže se události účastnili i experti na náboženství, včetně českého kněze a teologa Tomáše Halíka.

„V Božích očích je každá lidská bytost svobodnou osobou, ať již dívka, chlapec, žena či muž, a má žít pro dobro všech v rovnosti a bratrství. Moderní otroctví, které se projevuje v obchodování s lidmi, nucených pracích, prostituci, obchodu s lidskými orgány i v jakémkoliv vztahu, který nerespektuje zásadní přesvědčení, že všichni lidé mají stejnou svobodu a důstojnost, je zločinem proti lidskosti,“ stojí v prohlášení, kterým si podepsaní kladou za cíl zasadit se o vymýcení moderní otroctví do roku 2020.

Na webových stránkách asociace Global Freedom Network se mohou k této výzvě připojit také všichni zájemci. „My můžeme být generací, která ukončí otroctví,“ píše asociace, která právě za tímto účelem vznikla ve Vatikánu v březnu 2014. K účasti na boji proti otroctví dnes vyzval také papež František: „Vyzývám k aktivitě všechny věřící lidi, náboženské vůdce, vlády, firmy a všechny lidi dobré vůle, aby silně podpořili a připojili se k hnutí proti modernímu otroctví,“ uvedl během podpisu deklarace.

Papež František: Obchod s lidmi nelze tolerovat

Podle papeže pramení lidská důstojnost především ze skutečnosti, že každý je obrazem Boha. „Všichni jsme odrazem Boží podoby a jsme přesvědčeni, že nemůžeme tolerovat, aby se obraz živého Boha stal předmětem toho nejhoršího obchodování,“ řekl papež. Bůh je podle Františka láska a svoboda a daruje se v osobních vztazích. Každý člověk proto musí být svobodný a postavený na roveň druhým.

Jak také papež uvedl, moderní otroctví se skrývá za všeobecně přijímanými zvyklostmi nebo za „zavřenými dveřmi“. Zločin si však podle papeže vybírá oběti, a to „skrze prostituci, obchod s lidmi, nucené práce, otrocké práce, mrzačení, prodej orgánů, konzumaci drog či dětskou práci“.

'Ještě nikdy v dějinách se nestalo, aby se vrcholní představitelé křesťanských církví, ale i islámu, židovství, buddhismu, hinduismu a šintoismu setkali přímo ve Vatikánu a jednali o konkrétní věci. Někteří reportéři to dokonce přirovnali k pádu Berlínské zdi,' komentoval význam setkání pro ČT Halík.

Podle Global Freedom Network je v současnosti nuceno žít v otroctví 35,8 milionu lidí.

(foto: Facebook)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou