Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Dokument České biskupské konference k liturgické hudbě

Datum publikace5. 12. 2014, 12.44
TiskTisk

Na svém říjnovém zasedání biskupové schválili dokument s názvem: Soubor doporučení pro používání liturgické hudby při bohoslužbách, zvláště ve vztahu k mládeži, který obsahuje první, obecnou část, a přílohy, které se věnují specifickému hudebnímu stylu, který v posledních desetiletích využívají nejvíce mladí lidé.

Soubor doporučení je předložen jako inspirace pro všechny, kdo se do liturgického dění zapojují. Pojednávají o zásadách výběru liturgické hudby a zpěvu, přináší pokyny pro tvorbu nové liturgické hudby a zmiňují se též o duchovní hudbě v projevech lidové zbožnosti.

Dokument uvádí příklady písní z Hosany a Taizé‎, liturgicky odpovídajícím způsobem použitelné při  bohoslužbách. Druhou část tvoří přílohy, ve kterých jsou schváleny nástroje, melodie ordinárií a zpěvy k liturgickému používání.

Dokument také hovoří o přípravě mladých interpretů a o schvalovacím procesu nově vznikající liturgické tvorby.  

Text je možné si stáhnout na:

http://www.cirkev.cz/cirkev-se-setkava/mladez/dokumentymladez/

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou