Lupa
Obsah Obsah
Portál

Nová kniha přibližuje křesťanský myšlenkový svět Tolkiena

Datum publikace10. 12. 2014, 15.29
TiskTisk

Nakladatelství Paulínky vydalo knihu Tolkienovo vidění světa, které přibližuje křesťanské poselství skryté v dílech autora Hobita a Pána prstenů.

O půlnoci ze středy na čtvrtek zaplní kina v České republice první fanoušci posledního dílu příběhu ze Středozemě „Hobit: Bitva pěti armád“. Nakladatelství Paulínky v těchto týdnech vydalo knihu, která popisuje křesťanský myšlenkový svět J. R. R. Tolkiena. Dílo amerického spisovatele Petera Kreefta nazvané „Tolkienovo vidění světa“ může posloužit jako „klíč k Hobitovi“, uvádí Paulínky.

„Obecně lze říci, že jde o portrét věrný, rozhodně věrnější, než s jakým přicházejí mnozí sekulární vykladači,“ popisuje Kreeftovu knihu iniciátor vzniku českého vydání knihy, jáhen Štěpán Smolen, i když podle něj autor někdy „přitesává Tolkiena k obrazu své filosofie“, např. při obhajobě platónských idejí. Tolkienovo katolictví všakpodle Smolena „Kreeft nepřehání – ba naopak. Při četbě spisovatelových dopisů můžeme natrefit na explicitní pasáže o eucharistii, o svátosti smíření, o Panně Marii, o křesťanském manželství, z nichž je v naší knize citováno často jen pár umírněných vět. Samotné Tolkienovy dopisy jsou nejlepším důkazem, že si Kreeft, pokud jde o spisovatelovu víru a její vliv na jeho dílo, nevymýšlí.“

(zdroj: Andrea Hýblová / Paulínky)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou