Lupa
Obsah Obsah
Portál

Vánoční premiéry v České televizi

Datum publikace10. 12. 2014, 17.17
TiskTisk

Příběhem moravského misionáře, který se v 18. století stal apoštolem indiánů, televizní verzí úspěšného filmu Všechny moje děti, několika dokumenty a dalšími premiérovými pořady přispívá Tvůrčí producentská skupina náboženské tvorby do letošní sváteční programové nabídky České televize v závěru letošního roku a začátkem ledna 2015. Tradičně nechybí ani přímé přenosy bohoslužeb a  Tříkrálového koncertu.

Brno: Upozorňujeme  na některé premiérové pořady České televize, které pro nadcházející sváteční dny připravila brněnská Tvůrčí skupina náboženské tvorby. Jedná se o samostatné dokumenty, přímé přenosy bohoslužeb nebo Tříkrálový koncert.

 

DOKUMENTY

 

 

David Zeisberger – apoštol Indiánů

 

Premiéra: 24. 12. 2014, 22:10, ČT2

Polohraný dokument Lubomíra Hlavsy přináší příběh misionáře a rodáka ze Suchdola nad Odrou, který strávil 63 let mezi indiány. David Zeisberger prožil většinu svého života za oceánem. Říká se o něm, že nikdo nevykonal pro indiány více než on. Je jedinečnou ukázkou odhodlání, se kterým se tehdy misionáři vydávali do neprobádaných a nebezpečných končin, tak přínosu, který pro indiány v tehdejším, pro ně těžkém období, znamenalo křesťanství.

Štáb natáčel v  Německu a především v sedmi státech USA. Všechny hrané a bojové scény s indiány ale vznikly v České republice a zúčastnilo se jich téměř 70 komparzistů zabývajících se životem tzv. lesních indiánů nebo vojáků či trapperů v Severní Americe v 18. - 19. století. Role Davida Zeisbergera se zhostil herec Luboš Veselý.

 

 

Moje romské děti

 

Premiéra: 26. 12. 2014, 16:15, ČT2

Televizní verze koprodukčního filmu Ladislava Kaboše Všechny moje děti, který se stal na Slovensku nejnavštěvovanějším dokumentárním snímkem všech dob. Ústřední postavou je charismatický farář Marián Kuffa, který diváky přivádí do prostředí bídy a beznaděje v zapomenutých romských osadách. Film odkrývá problémy, s nimiž romská komunita zápasí. Divák zde sleduje dramatické mikropříběhy Romů a sisyfovský boj Kuffy s drsnou realitou, která má jediný cíl, aby „jeho děti“ znovuobjevily své schopnosti, lidskou důstojnost a pomáhaly jeden druhému. Podaří se mu to?

 

 

Novoroční promluva kardinála Dominika Duky

 

1. 1. 2015, 13:40, ČT2

 

 

Dominikáni – řád bratří kazatelů

 

Premiéra: 1. 1. 2015, 16:20, ČT2

Řád bratří kazatelů je tématem nejnovějšího dokumentu O. Schmidta a J. Studničkové. Navazuje na řadu divácky úspěšných filmů s tématikou katolických řádů a svatých, vyznačujících se důrazem na stylově vytříbenou obraznost.  

 

 

 

 

PŘÍMÉ PŘENOSY

 

 

 

Půlnoční bohoslužba  

 

24. 12. 2014, 24:00, ČT2

Už 25 let patří přímý přenos půlnoční mše k tradiční štědrovečerní programové nabídce České televize. Letos zveme do chrámu svatého Tomáše v centru Brna. Bohoslužbu celebruje a káže farář Mons. Jan Mráz.

 

Boží hod vánoční

 

25. 12. 2014,10:00, ČT2

Přímý přenos vánoční bohoslužby z Kristova kostela Českobratrské církve evangelické v Ostravě. Slouží farářka Ewa Jelinek.

 

 

 

Modlitba z evropského setkání Taizé

 

30. 12. 2014, 18:55, ČT2

Každým rokem v období mezi Vánocemi a Novým rokem pořádá komunita Taizé setkání v jednom z velkých měst Evropy. Letos se tato pouť důvěry uskuteční po 25 letech opět v Praze. Sjedou se sem desetitisíce mladých lidí z celého světa, aby se společně modlili, diskutovali o problémech současného světa a v praxi zažívali jednotu v různosti. Prostřednictvím přenosu České televize divák okusí atmosféru setkání, které ovlivnilo životy mnoha generací Evropanů.

 

 

Na Nový rok v 18:00 vysílá ČT2 přímý přenos z katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze, kde se účastníci evropského setkání Taizé sejdou s představiteli křesťanských církví na ekumenické slavnosti.

 

 

 

Tříkrálový koncert 2015

 

4. 1. 2015,18:00, ČT1

Tradiční poděkování koledníkům i dárcům Tříkrálové sbírky Charity ČR. Přímý přenos z Městského divadla v Brně moderují Martina Kociánová a Jan Čenský. Zazpívají Adam Mišík, bratři Ebenové, Lenka Dusilová, Baromantika a slovenská kapela Iné Kafe.

 

 (zdroj: Hana Orošová, ČT Brno)

 

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou