Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František se ohlíží za biskupskou synodou

Datum publikace11. 12. 2014, 14.33
TiskTisk

Uplynulé mimořádné shromáždění biskupské synody komentoval papež František během středeční (10. prosince 2014) generální audience. O den dříve uvedl, že rodinu nelze označovat ideologickými pojmy.

Vatikán: Biskupská synoda není parlamentem, nýbrž chráněným místem, kde má působit Duch svatý; žádný z přednesených příspěvků synody nezpochybnil základní pravdy o manželství. Uvedl to papež František během středeční (10. prosince 2014) generální audience, na které se ohlédl za uplynulým mimořádným shromážděním biskupské synody týkajícím se rodiny. To proběhlo v Římě ve dnech 5. – 19. října 2014.

Středeční katechezí papež začal nový cyklus promluv o rodině.

František ocenil pozornost, kterou biskupské synodě věnovala média, zároveň se však distancoval od způsobu, jakým byla synoda často představována: „Často média pojímala synodu trochu ve stylu sportovního či politického zpravodajství: Často se hovořilo o dvou družstvech, pro a proti, o konzervativcích a progresistech atd.,“ uvedl papež.

Na synodě naproti tomu nedošlo ke střetu frakcí, jak k tomu dochází v parlamentu. Podle papeže byl spíše každý biskup vyzván, aby řekl vše, co má na srdci, a biskupové tak mohli společně hledat Boží vůli.

Římský biskup v této souvislosti připomněl průběh prvního církevního sněmu, který je popsán v 15. kapitole Skutků apoštolů: „Slyšeli jsme, jak diskutovali apoštolové. Text Bible říká: Vznikla z toho velká diskuze. Apoštolové na sebe také křičeli, opravdu! Hledali totiž Boží vůli ohledně Boha a pohanů, jestli mohli vstupovat do církve nebo ne. (…) Vždy když se na synodním shromáždění hledá Boží vůle, existují různé pohledy na věc a dochází k diskuzi, a to není špatná věc. Jen to musí probíhat v pokoře a v duchu služby vůči shromáždění bratří,“ uvedl František, který ocenil postoj naslouchání synodních otců.

Garantem pravověrnosti během diskuzí je podle něj přítomnost papeže. „Všechno se uskutečnilo ´s Petrem a pod Petrem´, tedy za přítomnosti papeže, který je pro všechny zárukou svobody, důvěry a pravověrnosti. Ve své promluvě jsem nakonec synteticky vyložil, co jsme na synodě zakoušeli.“

František také připomněl, že žádný příspěvek pronesený na synodě nezpochybnil základní pravdy týkající se svátosti manželství, jako je nerozlučitelnost, jednota, věrnost a otevřenost vůči životu.

Dodal také, že existují pouze tři oficiální dokumenty synody: Závěrečné poselství, závěrečná zpráva a závěrečná promluva papeže. „Neexistují žádné jiné,“ řekl.

V závěru své promluvy papež vyzval všechny věřící, aby přípravu na synodu, která proběhne v příštím roce, doprovázeli modlitbou.

Neoznačujme rodinu ideologickými pojmy

Tématu rodiny se papež věnoval také v dopise napsaném u příležitosti Světového setkání rodin, jež se uskuteční v roce 2015 v americké Filadelfii. Zdůraznil v něm, že rodiny „nelze označovat ideologickými pojmy, nelze mluvil o konzervativní či progresívní rodině, protože rodina je zkrátka rodina. Její hodnoty, ctnosti a základní pravdy jsou neoddiskutovatelné.“ Změny naopak vyžaduje současný životní styl, kterému odjakživa hrozí „nákaza“ světskou mentalitou – individualismem, konsumismem a hedonismem. Podle papeže je tedy nutné se „znovu vrátit na správnou cestu a žít a poukázat na velikost a krásu manželství, na radost z rodiny a jejího utváření“.

Jak dále František uvedl, současným i minulým posláním křesťanské rodiny je hlásat světu Boží lásku a činit tak v síle svátosti manželství.

(ilustrační foto: CNA / Joaquín Peiró Pérez)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou