Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vánoční dárek od Jana Pavla II.: Nová kniha o lásce

Datum publikace12. 12. 2014, 11.16
TiskTisk

Divadelní hra Karola Wojtyly - papeže Jana Pavla II. - o manželské lásce  nazvaná Před zlatníkovým krámkem dává nahlédnout do života tří párů s velmi odlišnou zkušeností. Nově vydaná kniha může být vhodným dárkem nejen k blížícím se Vánocům.

Když v roce 1960 v jednom polském časopise vyšla zvláštní divadelní hra o manželské lásce, málokdo tušil, že pod jménem Andrzej Jawień se ve skutečnosti skrývá krakovský biskup Karol Wojtyła, budoucí svatý papež Jan Pavel II.

Karol Wojtyła začal hlouběji promýšlet téma manželské lásky a sexuality díky mnoha rozhovorům se svými přáteli a studenty, které duchovně doprovázel jako studentský kaplan.

Ve školním roce 1956/57 i o rok později vyučoval na katolické univerzitě v Lublinu kurz etiky s názvem Láska a odpovědnost. Své poznámky nakonec rozpracoval a vydal pod stejným názvem knižně v roce 1960, jen o několik měsíců dříve, než byla uveřejněna hra Před zlatníkovým krámkem.

Kniha i hra jsou v jistém smyslu dvojčata. To, co Láska a odpovědnost vyjadřuje pomocí pronikavé filosofické analýzy, drama Před zlatníkovým krámkem ilustruje, „převypráví“ v meditacích oděných do rapsodické formy. Wojtyła si byl dobře vědom, že pravdu lze (a je nutné) vyjádřit mnoha způsoby.

Drama Před zlatníkovým krámkem umožňuje ve třech dějstvích nahlédnout do života tří párů s velmi odlišnou zkušeností lásky. Všechny však spojuje postava zlatníka, která představuje lidské svědomí či Boží prozřetelnost. Ve výloze zlatnictví se lidem tajemným způsobem zrcadlí jejich budoucnost.  

Publikaci vydalo nakladatelství Paulínky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou