Lupa
Obsah Obsah
Portál

Odvaha mluvit, pokora naslouchat. Rozhovor s Františkem

Datum publikace12. 12. 2014, 16.10
TiskTisk

„Co se Vám líbí více a co méně na tom, že jste papež? I na takové otázky odpovídá František v rozhovoru, který poskytl argentinskému deníku La Nación. Text přeložený do češtiny v těchto dnech zveřejnil na svých stránkách Vatikánský rozhlas. Papež v něm popisuje situaci církve, uplynulé jednání biskupské synody, ale i svůj zdravotní stav nebo plány do budoucna.

Vatikán: V několikastránkovém interview se papež dotýká témat jako např. úloha církve v dnešní společnosti, biskupská synoda nebo současná situace rodin. Přibližuje také dosavadní změny v římské kurii, plánovaný odchod velitele švýcarské gardy nebo vysvětluje nedávnou větu, podle níž by za dva až tři roky mohl „odejít do Otcova domu“.  

Podle Františka je zvláštní úlohou církve být nablízku lidem: „Existují velice zranění lidé, kteří čekají, že přijdeme zahojit jejich rány, které mají tisíceré důvody. Je třeba jít a tyto rány uzdravovat. (…). Je to Pánovo povolání, tedy to, co dnes po církvi žádá,“ řekl papež.

Biskupská synoda podle Bergoglia nejednala o změně žádného bodu učení církve o manželství. Pochybnosti, které v této věci vznikaly, pramenily z nedostatečné znalosti samotných jednání: „Vždycky existují obavy, protože se ty věci nečtou anebo se čte zpráva v nějakých novinách, nějaký článek, a nečte se to, co rozhodla synoda, to co bylo publikováno. Co je ze synody rozhodující? Závěrečná zpráva, poselství synody a promluva papeže,“ řekl papež s tím, že mezi synodními otci vnímal upřímné hledání řešení, jak čelit pastoračním problémům rodiny. „Rodina je velmi bagatelizována, mladí nechtějí svatbu. Co se děje?“ ptal se František.

Před zvolením na Petrův stolec plánoval papež odchod ze služby: „Nežli jsem sem přišel, chystal jsem se odejít ze služby. Jakmile bych se vrátil do Buenos Aires, byl jsem už dohodnutý s nunciem, že připravím věci, aby byl koncem onoho roku (2013) jmenován nový arcibiskup. Přemýšlel jsem o zpovědnicích v kostelech, kam bych šel zpovídat.“

Celý rozhovor si můžete přečíst na stránkách Vatikánského rozhlasu.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou