Lupa
Obsah Obsah
Portál

IV. Evropský kongres o pastoraci mládeže ve znamení Krakova

Datum publikace16. 12. 2014, 10.53
TiskTisk

V Římě se od 11. do 13. prosince 2014 setkali delegáti evropských biskupských konferencí, aby společně diskutovali o doprovázení mladých lidí. Na 150 účastníků, (mezi nimi i 15 biskupů, 60 kněží, řeholníků, řeholnic a 75 mladých lidí) se ve svých diskuzích opíralo o poslední dokument papeže Františka Evangelii Gaudium a o blížící se Světový den mládeže v Krakově v roce 2016.

Řím: Kongres připravila Papežská rada pro laiky ve spolupráci s Radou evropských biskupských konferencí (CCEE). Během tří dnů vystoupili s příspěvkem například delegát salesiánů pro pastoraci mládeže P. Fabio Attard s přednáškou nazvanou „Vždy jsme to dělali tímto způsobem… ale Duch otevírá nové cesty,“ která byla inspirována papežem Františkem. Profesor Franco Nembrini v příspěvku „Mladí mají obrovský potenciál pro dobro a kreativitu“ zdůraznil, že výchova není součtem projektů, nýbrž uměním nezištně rozsévat a schopností sdílet s mladými krásu života.

Českou republiku na kongresu zastupoval P. Jan Balík a Anna Bekárková, která v sobotu odpoledne přednesla příspěvek na téma 'Jak mladí lidé podporují život farností'.

Kromě jednání na plénu bylo věnováno dostatek času na diskuzi ve skupinách. V nich zaznělo též mnoho podnětrů, např.: „Kde mladí lidé hledají Boha? Na Googlu, proto musí být církev online.“ Španělský biskup Xavier Novell zase uvedl: „My biskupové musíme více investovat do mladých lidí, protože budoucnost církev je v nich.“

Na úvod kongresu přečetl předseda Papežské rady pro laiky kardinál Stanislaw Rylko poselství, které delegátům zaslal papež František.

První tři evropské kongresy o pastoraci mládeže se konaly v 90. letech 20. století, poslední hostila německá diecéze Paderbon v roce 1998.

Poselství papeže Františka naleznete zde:

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=21205

Fotografie: https://www.flickr.com/photos/prolaicis/sets/72157649321157417/

Krátké shrnutí všech příspěvků na účtu twitteru:

https://twitter.com/DonMichelRemery

(Anna Bekárková)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou