Lupa
Obsah Obsah
Portál

Před Vánocemi hovořil papež o povolání rodin

Datum publikace18. 12. 2014, 12.37
TiskTisk

Bůh se rozhodl přijít na svět v rodině. Tuto skutečnost mohou lidé letos zvláště vnímat při pohledu na jesličky. V rámci příprav na biskupskou synodu, která se uskuteční na podzim příštího roku, to řekl papež František, který věnoval svou středeční katechezi Svaté rodině z Nazareta.

Vatikán: Velkým povoláním rodiny je přijímat do svého středu Boha, a to i v osobě dětí, manžela, manželky či prarodičů. Uvedl to papež František během poslední letošní generální audience, při níž se věnoval tématu Svaté rodiny z Nazareta.

Ve středu 17. prosince 2014 papež pokračoval v cyklu katechezí o rodině, které začal minulý týden v rámci příprav na řádné zasedání biskupské synody. To proběhne v Římě v říjnu příštího roku a jeho tématem bude „Povolání a poslání rodiny v církvi a ve světě“.

Papež vyzdvihl především skutečnost, že Boží Syn se o Vánocích narodil v rodině. „Mohl přijít okázale, nebo jako válečník, císař… Ne, ne. Přišel jako syn rodiny, v rodině. A to je důležité, vidět v jesličkách tuto překrásnou scénu. Bůh se rozhodl narodit v lidské rodině, kterou sám utvořil,“ uvedl papež.

Během prvních třiceti let svého života neučinil Ježíš žádný známý zázrak, nenásledovaly jej ani žádné zástupy. Navíc žil v místě, které bylo považováno za periferii tehdejšího světa. Podle papeže tyto roky nejsou promrhaným časem: „Důležitá tam byla rodina!“ řekl František.

Úlohou dnešní rodiny je podle papeže především „přijímat do svého středu Ježíše, naslouchat mu, mluvit s ním, chránit jej, vyrůstat s ním – a takto proměnit svět“. Římský biskup v této souvislosti připomněl, že slovo Nazaret znamená „ta, která chrání“ a vyzval, aby rodiny chránily Boží tajemství, které žije uprostřed nich. Tímto způsobem může Bůh zachraňovat svět.

I když je v evangeliích jen málo zmínek o Ježíšově dospívání, v umění a jiné literatuře se podle Františka rozvinula lidská představivost. „Jistě není těžké si představit, co by se mohly maminky naučit z péče Marie o onoho Syna. A co by si mohli tátové vzít z příkladu Josefa, spravedlivého člověka, který zasvětil svůj život podpoře a ochraně dítěte a své snoubenky – tedy své rodiny – v obtížných chvílích! A nemluvě o tom, jak by mohly být děti povzbuzené příkladem dopívajícího Ježíše k tomu, aby pochopily potřebu a krásu péče o své nejhlubší povolání, a aby měly velké sny!“

Celý text katecheze papeže Františka o rodině z Nazareta naleznete na webu Vatikánského rozhlasu.

(foto: CNA / Daniel Ibanez)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou