Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Emanuel - Bůh s námi

Datum publikace23. 12. 2014, 15.03
TiskTisk

Letošní vánoční zamyšlení pro vás, čtenáře webu www.cirkev.cz a sledovatele FB profilu Tiskového střediska ČBK, připravil vedoucí katechetické sekce ČBK P. ThLic. Mariusz Kuźniar, Th. D. Tématem pro tento text o Boží blízkosti každému se mu stalo ono známé biblické: Emanuel - Bůh s námi.

Vánoční příběh evangelia nám zvěstuje, že v osobě Ježíše Krista Bůh zjevuje světu svou lásku. Svým narozením v chudých jeslích nám dává najevo, že vstoupil do dějin tohoto světa kvůli každému člověku. Právě proto nikdo z lidí není tak špatný nebo bezvýznamný, aby se nemohl z jeho příchodu o Vánocích radovat. Ale také není nikdo tak dobrý a dokonalý, aby si mohl myslet, že on pomoc a spásu od Božího syna nepotřebuje. Před malým bezbranným dítětem ztrácí sílu všechno, zač se stydíme, i význam to, čím bychom se chtěli chlubit.

Místo toho nás toto dítě obdarovává svou láskou a zve nás, abychom s ním tuto lásku sdíleli a předávali ji všem lidem. Na tento moment plný naděje jsme měli možnost se připravovat v adventní době.

Adventní čekání k víře nerozlučně patří. Vytrvalá modlitba a trpělivé čekání na Boží podporu jsou nejvlastnějším projevem křesťanské víry a naděje. Trpělivé čekání vyžaduje od člověka tu největší sílu, statečnost a přemáhání. Čekání je největší zbraň, kterou mu víra poskytuje. Víra a trpělivost k sobě patří tak jako malé zrníčko a čas, po který leží v zemi a připravuje se ke klíčení. Samotné čekání však dovede být občas víc než vysilující a vyčerpávající. To vyžaduje veliké nasazení a úsilí. Znamená to nevzdat se ani tehdy, když si člověk myslí, že zdánlivě je vše při starém a jakoby se nic neděje. Čekání na Boží pomoc nikdy nebylo, není a nebude marné. V narození Ježíše Krista byl člověku dán příslib Boží blízkosti, Boží pomoci. Každý biblický příběh o víře začíná Boží výzvou, která burcuje člověka z jeho únavy a rezignace a probouzí v něm naději. Čas čekání, čas trpělivého vyhlížení je pro člověka výzvou k plnému a aktivnímu životu a k přípravě na to, co tu ještě není a co má přijít.

Věřit Bohu znamená pro člověka nevzdávat to ani tehdy, kdy se věci jeví jako nemožné a nepravděpodobné. Bůh člověku totiž dává také čas naplnění. Čas uklidňující radosti, pokoje, vítězství a vděčnosti. Čas úžasu a překvapení.

Vánoce jsou povzbuzením zvláště pro ty, kteří po dlouhá léta na Boží pomoc věrně čekají a možná už ztrácejí trpělivost. Narozením Ježíše Krista dostává období čekání v životě člověka novou oporu a ujištění. Bůh nikdy nic neslibuje nadarmo a je přítomen v našem životě. Je Bohem Emanuelem.

Požehnané Vánoce a vše dobré v novém roce.

P. Mariusz Kuźniar

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou