Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež křesťanům na Blízkém východě: Doufám, že k vám přijedu

Datum publikace23. 12. 2014, 16.02
TiskTisk

Krátce před Vánocemi napsal papež František dopis křesťanům na Blízkém východě. Vyjadřuje v něm naději na osobní setkání s nimi a vyzývá k dialogu mezi náboženstvími.

Vatikán: „Jak dlouho ještě bude trpět Blízký východ kvůli nedostatku míru?“ Tuto otázku klade sobě i celému světu papež František v dopise, který zaslal křesťanům na Blízkém východě krátce před Vánocemi. V listu píše o nutnosti podporovat dialog mezi náboženstvími, jenž brání fundamentalismu; hlava katolické církve také vyzývá k vyjednávání a přísně odsuzuje obchod se zbraněmi. „Nemůžeme se poddat konfliktům, jakoby nebyla možná žádná změna,“ píše papež.

Vaše utrpení křičí do nebe a apeluje na nás všechny

František se na blízkovýchodní křesťany obrací v bezprostřední blízkosti Vánoc, kdy se budou jejich oslavy „mísit se slzami a povzdechy“. Chaldejská církev v Iráku se například na svátky připravuje třídenním postem a modlitbami; svátky si zde věřící ze solidarity s uprchlíky připomenou beze zpěvů. Latinský patriarcha Fouad Twal zase uvedl, že „mezi miliony uprchlíky je mnoho dětí, které by rády spaly v jeskyni podobné té, ve které se narodil Spasitel – byl by to pro ně luxus.“

V dopise se papež obrací i jiným náboženským a etnickým skupinám, kteří podstupují „nezměrné utrpení“, především ze strany tzv. Islámského státu, který definuje „teroristickou organizací dříve nemyslitelných rozměrů, která páchá všechny možné zlořády a praktiky nehodné člověka“. „Vaše utrpení křičí do nebe a apeluje na nasazení nás všech, skrze modlitbu i jakoukoliv iniciativu,“ píše papež.

Chtěl bych být s vámi

František také vyjadřuje svou touhu přijet osobně do Iráku: „Tolik doufám, že dostanu milost, abych vás osobně přijel navštívit a povzbudit,“ píše papež, který současně vyzývá mezinárodní společenství k diplomatickému vyjednávání a velmi důrazně odsuzuje obchod se zbraněmi.

Není jiná cesta než mezináboženský dialog

Podle Františka je důležitá spolupráce křesťanů s příslušníky jiných náboženství, s židy a muslimy: „Dialog je tím důležitější, čím je situace obtížnější. Není jiné cesty. Dialog založený na postoji otevřenosti, v pravdě a lásce, je také nejlepším lékem na pokušení náboženského fundamentalismu, který je opravdovou hrozbou pro věřící všech náboženství.“ Křesťané na Blízkém východě také mohou pomoci svým muslimským spoluobčanům nacházet autentičtější obraz islámu, „po kterém touží tolik z nich (tj. muslimů), kteří opakují, že islám je náboženstvím míru“. Papež dále uvedl, že situace vyžaduje odvážný a jasný postoj ze strany všech náboženských představitelů.

Ekumenismus krve

Všechny křesťany papež vyzývá k modlitbě za mír na Blízkém východě. „Každý den se modlím za vás a za vaše úmysly,“ píše tamějším věřícím.

Utrpení, které společně podstupují křesťané všech církví, přispívá podle Františka k vzájemné jednotě. „Je to ekumenismus krve,“ dodal. Věřící jsou 'velkým bohatstvím' pro celou oblast, 'kvasem v těstě', který přispívá k míru.

Nadějí pro všechny následovníky Krista na Blízkém východě je Bůh: „Naší útěchou a naší nadějí je sám Kristus. Povzbuzuji vás tedy, abyste zůstali spojeni s ním, jako ratolesti na vinném kmeni, s jistotou, že ani těžkosti, ani úzkost, ani pronásledování nás nemohou od něj oddělit.“

Celý text dopisu v osmi světových jazycích naleznete na stránkách Tiskového střediska Svatého stolce.

(zdroj: www.news.va, Radio Vatikán; foto: CNA / International Christian Concern)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou