Lupa
Obsah Obsah
Portál

V pondělí začne setkání Taizé, místa k ubytování nalezena

Datum publikace27. 12. 2014, 14.44
TiskTisk

V pondělí 29. prosince 2014 začne v Praze evropské setkání mládeže pořádané komunitou Taizé, kterého se zúčastní na 30.000 mladých.

Praha: 'Po úžasné vlně solidarity, která se vzedmula v posledních dnech, byla včera potvrzena skvělá zpráva: Každý z tisíců mladých, kteří z celé Evropy přijedou na 37. Evropské setkání Taizé, bude mít kde bydlet,' píše komunita Taizé, která v Praze pořádá ve dnech 29. prosince 2014 - 2. ledna 2015 evropské setkání mladých.

Své domovy pro poutníky otevřelo na 2.500 hostitelských rodin, které se často rozhodly ubytovat až čtyři mladé lidi. Do neděle 28. prosince 2014 mohou lidé v jim nejbližších křesťanských komunitách stále nabízet místa k ubytování, umožní tak více mladým spát doma a ne v prostorách škol spolu s desítkami dalších účastníků. Pomoc nabídl také kardinál Dominik Duka.

Evropské setkání mladých začne v pondělí 29. prosince 2014, kdy mladí lidé přijedou a budou přivítáni v areálu výstaviště Letňany, ale také ve třech dalších místech v Praze, která jsou rozdělena dle zemí původu účastníků. Po přijetí v hostitelských farnostech a místních uvítacích místech se všichni přesunou do PVA Letňany na večeři a první večerní modlitbu.

Nabízíme několik zajímavých údajů:

  • Více než 30.000 lidí se účastní setkání, 23.000 z nich nejsou místní a budou ubytováni v okolí Prahy a v městech a vesnicích Středočeského kraje. Nejvíc mladých katolíků, protestantů a pravoslavných křesťanů přijede z těchto zemí: Polsko (125 autobusů), Ukrajina, Německo, Itálie, Francie, Chorvatsko a Bělorusko.
  • 65 různých zemí je zastoupeno mezi účastníky, dále jsou zde mladí dobrovolníci z Taizé, kteří pomáhají s uvítáním a organizací dopravy.
  • 105.000 jablek a 100.000 mandarinek, 22.000 kg chleba a více než 500 palet s jídlem bude v období od 22. prosince do 1. ledna doručeno do skladu a následně rozdáno účastníkům
  • Více než 105 uvítacích míst ve farnostech různých církví a v místních školách přijme účastníky 29. prosince 2014 a následně je rozešle do hostitelských rodin a společných ubytovacích prostor.
  • 17 kostelů v historickém centru Prahy bude otevřeno pro polední modlitbu v úterý a ve středu 30. a 31. prosince 2014. V každém z nich bude kříž Taizé, který v posledních týdnech speciálně namaloval tým umělců pod vedením Matěje Formana.
  • 5 modlitebních míst je připraveno v areálu výstaviště Letňany, budou využita během večerních modliteb od 29. prosince do 1. ledna; jedno z nich je umístěno ve stanu, který byl zvlášť postaven kvůli velkému množství účastníků.
  • 30 témat k zamyšlení bude nabídnuto v rámci programu 30. a 31. prosince 2014 odpoledne.
  • 4 „Podněty pro rok 2015“ od bratra Aloise k tomu, aby člověk byl „solí země“, budou rozdány účastníkům na začátku setkání. Bratr Alois každý večer pronese zamyšlení, text bude k dispozici v tiskovém středisku.

Komunita Taizé je křesťanské ekumenické společenství nacházející se v burgundské vesnici Taizé ve Francii. Založena byla v roce 1940 bratrem Rogerem Schützem. Je vyhledávaným místem modlitby a sdílení poutníků z celého světa. O komunitě nedávno hovořil také papež František. V přítomnosti konstantinopolského patriarchy Bartoloměje mluvil o hledání plné jednoty mezi církvemi: „Jsou to právě mladí, kdo nás vybízejí, abychom učinili krok vpřed k plnému společenství. Myslím zejména na množství pravoslavných, katolíků a protestantů, kteří se scházejí na mezinárodních setkáních pořádaných komunitou Taizé. A to nikoli proto, že neznají význam odlišností, které nás dosud rozdělují, ale protože dovedou vidět dál a jsou schopni chápat to podstatné, co nás již spojuje.“

Dva odkazy pro média
- Novináři, kteří se chtějí Evropského setkání zúčastnit, jsou vyzváni k akreditaci na webu: http://www.taize.fr/en_article15985.html.
- Kompletní program, informace o otevření tiskového střediska a další užitečné odkazy jsou k dispozici na: http://www.taize.fr/en_article17405.html.


Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou