Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Tříkrálová sbírka popatnácté: již brzy

Datum publikace30. 12. 2014, 10.34
TiskTisk

Do ulic českých obcí a měst se počátkem ledna 2015 opět vydají charitní koledníci, aby předali poselství o narození Božího syna. Lidem popřejí šťastný Nový rok, zazpívají koledu a poprosí o příspěvek do zapečetěné pokladničky s charitním logem. Výtěžek Tříkrálové sbírky je i tentokrát určen na pomoc těm, kteří si sami pomoci nedokáží; kvůli stáří, nemoci, hendikepu či nedobré sociální situaci. Finanční prostředky budou z větší části využity přímo v oblasti, kde je Tři králové vykoledovali.

Pomozte nám, prosíme, svým darem pomáhat těm, kteří se bez naší pomoci neobejdou,“ vyzývá dárce ke štědrosti Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.

Výtěžek sbírky bude použit na pomoc zejména v regionech, kde budou peníze vykoledovány, pak na jiné projekty v ČR a desetina výnosu pomůže v zahraničí. Nejvýznamnější záměry na využití letošní sbírky lze najít na webu Charity ČR.

Tradiční součástí sbírky je také Tříkrálový koncert, který se uskuteční v neděli 4. ledna 2015 od 18 hodin a v přímém přenosu jej uvede Česká televize na programu ČT 1. Koncert moderují Martina Kociánová a Jan Čenský. Zahrají Lenka Dusilová a BAROMANTIKA, bratři Ebenové, INEKAFE a Adam Mišík. V průběhu koncertu budou i tentokrát odvysílány reportáže o pomoci lidem s postižením v jihočeské Kaplici, o navracení bezdomovců do běžného života v Olomouci a o podpoře sociálních projektů na Ukrajině Oblastní charitou Znojmo. 

Přispět do sbírky lze také zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87 777 (cena DMS je 30 Kč, na pomoc potřebným půjde 28,50 Kč. Službu provozuje Fórum dárců.). Sbírku je možné podpořit také příspěvkem na účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800 u České spořitelny, VS 777).

Samotnému koledování a někde i zmíněnému koncertu bude mnohde předcházet žehnání jednotlivým kolednickým skupinkám Kašparů, Melicharů a Baltazarů. To jim udělí čeští a moravští biskupové či mnozí kněží ve farnostech. Kdy a kde? Dozvíte se zde.

V průběhu Tříkrálové sbírky 2014 se díky štědrým dárcům sešla dosud nejvyšší částka v dosavadní historii sbírky – celkem 82 752 129 Kč. Do sbírky se zapojilo více než padesát tisíc dobrovolníků. Informace o záměrech využití výnosu sbírky z r. 2014 lze rovněž najít na www.trikralovasbirka.cz.

Aktuální dění lze sledovat na uvedeném webu či facebookovém profilu akce.

Sbírku pořádá Charita ČR s podporou Nadace České spořitelny.

(Zdroj: Charita ČR)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou