Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež píše mladým lidem do Prahy

Datum publikace31. 12. 2014, 12.50
TiskTisk

Kristus ve vás vkládá překvapivou důvěru, píše jménem papeže Františka vatikánský státní sekretář Pietro Parolin mladým lidem, kteří se v těchto dnech sešli v Praze na evropském setkání pořádaném komunitou Taizé.

Vatikán / Praha: 'Jste solí světa, která má umožnit světu nalézt  jeho pravou chuť.' Jménem papeže Františka píše tato slova vatikánský státní sekretář kardinál Pietro Parolin mladým lidem, kteří se v těchto dnech sešli na evropském setkání pořádaném komunitou Taizé.

Ve dnech 29. prosince 2014 - 2. ledna 2015 se do české metropole sjelo na 30 tisíc mladých lidí z celé Evropy, aby zde prožili setkání nazvané 'Pouť důvěry na zemi'.

Kristus do vás vkládá důvěru

Jak uvádí dopis, mladí lidé 'skrze dialog a modlitbu' hledají v Praze to, jak se stát solí světa. 'Papež František vás živě povzbuzuje v tomto hledání. Objevíte v něm překvapivou důvěru, kterou ve vás vkládá Kristus. Nenechte se znepokojit svými limity a svou ubohostí,' píše Parolin, podle kterého je to Kristus, který člověku umožňuje být solí země: 'Obraťte se k němu, abyste přijali to, co po vás žádá. On přichází, aby vrátil světu jeho pravou chuť skrze objevení krásy společenství s Bohem a mezi bratry a sestrami.'

Otevírejte cesty svobody

Jménem papeže dále Parolin připomíná 25. výročí návratu svobody v ČR: 'Nezapomínejte v modlitbě na mučedníky a na ty, kdo projevovali svou víru, muže a ženy dobré vůle, kteří skrze velkorysý dar sebe sama - často skrze velká utrpení - umožnili znovunalezení cest svobody.'

I mladí lidé jsou povoláni, aby po vzoru Marie z Nazareta otevírali nové cesty svobody tím, že darují sebe sama a přijmou v sobě život Božího Syna.

Tvořiví poutníci

Papež František chová podle dopisu důvěru v 'představivost a tvůrčí schopnost mladých', aby mohlo ve všech částech světa s radostí hlásáno evangelium. 'Jak je krásné, když jsou mladí lidé ´poutníky víry´, šťastní, že mohou nést Ježíše na všechny cesty, na každé náměstí, do každého koutu světa!'

Mladí lidé z Taizé jsou také podle papeže těmi, kdo požadují, aby se postupovalo k plnému společenství mezi církvemi.

V závěru předává Parolin papežovo požehnání všem účastníkům setkání, bratřím z Taizé, pastýřům i těm, kdo v Praze a okolí poutníky přijali.

(ilustrační foto: CNA / Joaquín Peiró Pérez)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou