Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Důležité momenty evropského setkání Taizé v Praze

Datum publikace2. 1. 2015, 15.35
TiskTisk

V pátek 2. ledna 2015 skončilo v Praze evropské setkání mladých pořádané komunitou Taizé. Připomeňme si některé důležité momenty.

Praha: „Není to úspěch, co hledáme. Ale ve světě, kterým prochází napětí, chtějí být mnozí evropští mladí lidé nositeli naděje v místech, kde žijí. Setkání, jako to Praze (…) podporují mladé v této jejich hluboké touze.“ V závěru ekumenického setkání, které proběhlo v Praze ve dnech 29. prosince 2014 – 2. ledna 2015 to pro agenturu SIR řekl představený komunity Taizé, bratr Alois.

Na třicet tisíc mladých z Evropy i jiných částí světa se v české metropoli sešlo, aby se zde modlili, sdíleli a zamýšleli nad křesťanským posláním ve světě. Akce nazvaná Pouť důvěry na zemi byla letos věnováno Ježíšově větě: „Vy jste sůl země“.

„Štěstí se nenachází v postoji ´každý pro sebe´, nýbrž v solidaritě mezi lidskými bytostmi,“ uvedl v závěru bratr Alois s tím, že právě v bratrském a sesterském společenství leží jeden z přínosů křesťanů pro současnou společnost. „Možná můžeme zaset jen malá semínka. Ale Bůh se mohl zjevit v dějinách proto, že někteří lidé – jako Abrahám nebo Maria – uvěřili, že pro něho není nic nemožné“.

Účastníky pozdravil papež i Pan Ki-Mun

Své pozdravy zaslali účastníkům představitelé různých církví, politici a zástupci mezinárodních organizací. Podle vatikánského státního sekretáře Pietra Parolina, který tlumočil pozdrav papeže Františka, se mladí lidé nemají obávat svých limitů a ubohosti, mají však hledat, jak se stát solí světa. Objevíte v tom překvapivou důvěru, kterou ve vás vkládá Kristus. (…) Obraťte se k němu, abyste přijali to, co po vás žádá,“ píše Parolin.

Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun připomněl ve svém vzkazu 25. výročí od Sametové revoluce. Svět podle něj potřebuje mladé lidi, kteří budou překonávat rozdělení, bariéry a budou hledat smíření. „Dívám se na vás, abyste pomohli prosazovat cíle míru, rozvoje a lidských práv. Vyzývám všechny vlády, aby pomohly mladým lidem plněji se účastnit civilního a veřejného života, a činit rozhodnutí, které budou utvářet lepší svět. Prosím počítejte nadále s přátelstvím a podporou OSN ve vašem úsilí a přijměte mé srdečné přání k památnému setkání.“

Svůj pozdrav zaslal také prezident ČR Miloš Zeman, ekumenický patriarcha Bartoloměj, metropolita Ilarion z Moskevského patriarchátu, hlava anglikánské církve Justin Welby, generální sekretář Světové luterské federace Martin Junge, generální sekretář Světové rady církví Olav Fykse-Tveit a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Podněty bratra Aloise a ekumenické návrhy

Ve skupinkách účastníci v Praze denně diskutovali o tom, jak mohou lépe pomoci současné společnosti, stát se „solí země“.

Pomáhaly jim přitom tzv. Podněty bratra Aloise pro rok 2015. Ve čtyřech bodech v nich představený komunity Taizé zval mladé, aby sdíleli s lidmi ze svého okolí chuť do života, angažovali se pro smíření, dali se do služby v pokoji a starali se o zemi.

„Pokoj je něco víc než jen nepřítomnost konfliktu. Je to štěstí. Dává každému spravedlivé místo. Je to plnost života. Když v sobě přijímáme Boží pokoj, rozšiřuje se mezi ty, kdo jsou kolem nás, mezi všechno stvoření,“ píše např. bratr Alois ve 3. podnětu. V něm také navrhuje půlhodinu ticha, kterou se mohou lidé každou neděli připojit k modlitbám za mír.

„Tyto podněty nás budou doprovázet v následujících měsících až do oslav, které se budou konat v létě roku 2015 jako připomínka několika důležitých výročí naší komunity,“ dodal také bratr Alois. Ekumenické společenství si letos připomene 75 let vzniku. V květnu 2015 uběhne také 100 let od narození jeho zakladatele, bratra Rogera. Od 5. do 12. července 2015 se pak v Taizé uskuteční týden zamyšlení se nad důležitostí řeholního povolání, v první polovině srpna týdenní setkání s připomínkou odkazu bratra Rogera a začátkem září mezinárodní konference pro mladé teology.

Během setkání v Praze promlouval také každý večer bratr Alois k shromážděným. K nejvýraznějším patřil jeho projev během ekumenické bohoslužby 1. ledna 2015, kde vyslovil šest podnětů pro ekumenismu.

Pohostinnost českých rodin

Poutníky z celého světa hostilo zhruba 2500 rodin, další účastníci byli ubytováni ve školách a jiných prostorách. Pohostinnost se také projevila v nečekaných událostech, jak popsal pro Radio Proglas bratr Wojtek z Taizé: „Na náměstí Franze Kafky, kde jsme měli své přípravné centrum, jsme potkávali každý den muže, který hrál na saxofon. Každý den jsme tohoto staršího pána mohli poslouchat. Velmi krásné bylo, když nás pak tento člověk navštívil a nabídl ubytování pro deset lidí.“

Podle představeného komunity se účastníkům dostalo v ČR „nádherného přijetí“.

Situace křesťanů v ČR vede podle bratra Aloise k zamyšlení: 'Stejně jako v mnohých částech světa jsou tu křesťané v menšině, jak tomu bylo v době prvních křesťanů. Jsou solí země ne tím, že by usilovali o moc nebo že by společnosti vnucovali své přesvědčení, ale tím, že jsou prostými tvůrci pokoje a zasazují se o spravedlnost na místě, kde žijí.'

Komunita Taizé je křesťanské ekumenické společenství nacházející se v burgundské vesnici Taizé ve Francii. Založena byla v roce 1940 bratrem Rogerem Schützem. Je vyhledávaným místem modlitby a sdílení poutníků z celého světa.

(zdroj: SIR, Taizé, Radio Proglas; foto: Martina Řehořová / Člověk a víra)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou