Lupa
Obsah Obsah
Portál

Kostel sv. Jakuba v Brně se na čas uzavře

Datum publikace6. 1. 2015, 16.38
TiskTisk

Vzhledem k plánovaným rekonstrukcím bude od 12. ledna 2015 zcela uzavřen děkanský kostel sv. Jakuba v Brně. Důvodem uzavření kostela je realizace projektu Rekonstrukce a rehabilitace chrámu sv. Jakuba v Brně. Monumentum sacrum Brunense, který má být realizován do 30. dubna 2016.

Brno:  Jeden z největších brněnských kostelů, pozdně gotický chrám svatého Jakuba, čeká v nejbližších měsících  rekonstrukce za více než 36 milionů korun. Od pondělí 12. ledna 2015 bude uzavřen a bohoslužby budou slaveny v sousedních kostelech – u sv. Tomáše a v kostele Nanebevzetí Panny Marie (u jezuitů).

Jak říká svatojakubský farář a brněnský děkan Mons. Václav Slouk: „Hlavním důvodem rekonstrukce je havarijní stav elektrické instalace. Připojila se dále  celková obnova interiéru, restaurováním mobiliáře, zajištěním statiky a zpřístupněním věže. Právě ve věži vznikne nová expozice. Její náplň se bude průběžně měnit a bude novou příležitostí seznámit veřejnost s kostelem, jeho historií a vztahem k městu Brnu. Další část expozice bude na kůru.'

Chrám svatého Jakuba je dlouhý 54 metrů, věž dosahuje výšky přes 92 metrů. 

Jeho současná podoba, již třetí stavební fáze, byla završena v 16. století dokončením věže. Kolem kostela býval až do roku 1784 hřbitov, kam se pohřbívalo pět set let. Dnes ho připomíná rozsáhlá podzemní kostnice zpřístupněná veřejnosti v roce 2012.

Více na http://www.svatyjakubbrno.wz.cz.

(Foto: Biskupství brněnské)

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou