Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež o rodině: Svět bez matek by byl nelidský

Datum publikace8. 1. 2015, 14.09
TiskTisk

Katecheze první letošní generální audience zmiňovala nedoceněnou roli matek, která je nejúčinnější protilátkou proti egoismu a individualismu.

Vatikán: Matky jsou dle Svatého otce „svědky krásy života“. Společnost bez matek, bez jejich něžnosti, oddanosti a morální síly, by byla nelidská. Církev je matka, její věřící tedy nejsou sirotky.

Ve své první generální audienci papež František navázal na cyklus katechezí o rodině, které souvisejí se synodou s touto tematikou. Zmínil, že v každé rodině je role matky zcela zásadní, protože „každý dluží své matce za svůj život a téměř vždy i za svou následnou existenci a lidskou a duchovní formaci“.

Svatý otec zmiňoval, že se matkám v běžném životě málo naslouchá a málo pomáhá a že je jejich ústřední role ve společnosti málo vnímaná. Pro ušetření na veřejných výdajích se často zneužívá ochoty matek obětovat se pro děti. Papež uvedl, že takovýto přístup je rozšířen i v katolickém světě, ačkoliv „centrem života církve je Maria, Ježíšova matka“.

Štědrost matek je dle papeže protilátkou proti šířícímu se individualismu a egoismu. Jestliže v latině 'individuus' znamená 'nedělitelný', matky se naopak dělí, a to od počátku, když „hostí“ své děti před příchodem na svět i při jejich výchově.

Papež František zavzpomínal na své dětství a svou matku Rosu, která mu „dala mnoho“ a která byla i přes živost svých dětí šťastná. Role matky přináší vždy „problémy“ a „práci“, zmínil. Jsou to zároveň právě matky, které nenávidí války, které zabíjejí jejich děti.

Zásluhou matek je také předávána víra skrze první modlitby, první projevy zbožnosti, které se děti učí. V nich je vepsána statečnost víry v život lidského bytí. Bez matek „by nejen nebyli noví věřící, ale víra by ztrácela velkou část svého zápalu, jednoduchého a hlubokého,“ uvedl Svatý otec. 
 
Papež František zakončil katechezi poděkováním a výzvou k potlesku všem matkám.

Celý text v italském jazyce je k nalezení zde: http://www.zenit.org/it/articles/la-scelta-di-vita-di-una-madre-e-la-scelta-di-dare-la-vita. Anglický překlad je publikován na: http://www.zenit.org/en/articles/pope-s-general-audience-address-on-mother-church-and-motherhood .

(Autor: Marie Štěpánová, zdroj: Zenit, foto: CNA, Daniel Ibanez)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou