Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Tříkrálová sbírka pokračuje i po svátku Tří králů

Datum publikace8. 1. 2015, 17.56
TiskTisk

Slavnost Zjevení Páně (Epifanie) neboli svátek Tří králů je sice za námi, Tříkrálová sbírka Charity ČR však ještě nekončí. S koledníky, kteří na ulicích zpívají a vybírají do zapečetěných pokladniček finanční prostředky, se můžeme potkat v následujících dnech i příští týden. Tříkrálové koledování trvá do středy 14. ledna 2015, již dnes známe první výsledky. Výtěžek sbírky tradičně pomůže lidem v nouzi.

Koledování se zatím daří,“ komentuje situaci hlavní koordinátor Tříkrálové sbírky Marek Navrátil. „Počet kolednických skupinek - letos jich máme zatím nahlášeno 19 726 – je podobný jako v loňském roce, kdy jich bylo 19 115. Pokud nám počasí zůstane nakloněno a výrazně se nezvýší nemocnost koledníků, mohl by být výnos skutečně podobný jako ten loňský,“ dodává Navrátil. Výnos sbírky v roce 2014 přesáhl 82 milionů korun.

Pomoc v místech, kde se koledovalo

Výtěžek sbírky bude tradičně využit zejména v regionech, kde budou peníze vykoledovány, desetina výnosu pomůže v zahraničí. Z výnosu bude například rekonstruován Denní stacionář Effeta pro lidi s mentálním postižením a autismem v Brně, budou podpořeny děti ze sociálně slabých rodin v Českých Budějovicích, peníze půjdou na vybavení a provoz Střediska rané péče pro děti s postižením Sluníčko v Hradci Králové, na rehabilitaci dvou dětí po mozkové obrně z Děčína.

V Uherském Hradišti pomohou získané prostředky při budování Chráněného bydlení Ulita pro osoby s mentálním postižením, v Ostravě podpoří Mobilní hospic pro nevyléčitelně nemocné, v Meclově a v Domažlicích podpoří provoz sociálně terapeutických dílen pro lidi s psychickým postižením, v Praze a okolí pomohou rodinám či matkám s dětmi v tísni. Nejvýznamnější záměry uvádíme na stránkách sbírky.

Koledníci v ulicích

Koledování v ulicích nadobro končí ve středu 14. ledna 2015, do sbírky je však možné přispět celoročně.

Charitní koledníky lze rozpoznat podle průkazky vystavené Charitou ČR s vyplněnými osobními údaji vedoucího skupinky. Pokladnička, do které koledníci vybírají, musí být úředně zapečetěná místně příslušným městským či obecním úřadem. Číslo pokladničky musí souhlasit s číslem průkazky. Na kasičce je umístěna také nálepka se znakem Charity. Více na webu sbírky.

Tradiční součástí sbírky byl také Tříkrálový koncert v neděli 4. ledna 2015.

Jak přispět?

Přispět do sbírky lze také zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87 777 (Cena DMS je 30 Kč, na pomoc potřebným půjde 28,50 Kč. Službu provozuje Fórum dárců.). Sbírku je možné podpořit také příspěvkem na účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800 u České spořitelny, VS 777.

Při Tříkrálové sbírce 2014 se díky štědrým dárcům sešla nejvyšší částka v historii (82 752 129 Kč). Výnos byl rozdělen mezi stovky projektů na pomoc seniorům, nemocným lidem s hendikepem či v nedobré sociální situaci. Informace o záměrech 2014 najdete na stránkách sbírky.

Sbírku pořádá Charita ČR s podporou Nadace České spořitelny.

(Zdroj: Jan Oulík, Charita ČR)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou