Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Texty k Týdnu modliteb za jednotu křesťanů

Datum publikace9. 1. 2015, 17.02
TiskTisk

(v perexu jsme opravili původně chybně uvedené datum) Ve dnech 18. – 25. ledna 2015 se koná Týden modliteb za jednotu křesťanů. Publikujeme texty, které k této příležitosti sestavila Papežská rada pro jednotu křesťanů a Komise pro víru a řád Světové rady církví.

„Ježíš jí řekne: Dej mi napít!“ Tato věta z Janova evangelia je mottem letošního Týdne modliteb za jednotu křesťanů. Věřící z různých církví se během něj scházejí, aby prosili Boha o dar jednoty.

„Je třeba připomenout, že jednota křesťanů není pouhá hezká myšlenka a snaha některých z nich, ale touha a vůle našeho společného Pána Ježíše Krista, vyjádřená modlitbou, se kterou se obrací k Otci: aby všichni byli jedno (…) aby svět uvěřil,“ píší v předmluvě letošních textů předseda Ekumenické rady církví (ERC) Daniel Fajfr a plzeňský biskup František Radkovský.

V letošním roce uplyne také 600 let od tragické smrti Mistra Jana Husa. Autoři předmluvy připomínají slova papeže Jana Pavla II., který vyjadřil hlubokou lítost nad krutou smrtí Mistra Jana a vyzval k léčení ran, která v českém národě tato smrt vyvolala. „Práce, o které papež hovořil, na nás stále ještě čeká. Kéž se tedy tento rok Husova jubilea stane zároveň rokem smíření a sblížení, aby nás jeho osoba do budoucna spojovala a nikdy už nerozdělovala. Vložte, prosíme, tuto myšlenku ve formě proseb do svých modliteb během tohoto týdne,“ píší zástupci katolické církve a ERC.

V brožuře naleznou zájemci uvedení do tématu, schéma ekumenické modlitby nebo úvahy a modlitby na každý z osmi dní. Seznámit se mohou také s ekumenickou situací v Brazílii a s historií Týdne modliteb za jednotu křesťanů

Sestavením letošních textů byla pověřena Národní rada křesťanských církví v Brazílii.

(foto: Roman Albrecht / Člověk a víra)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou