Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vatikán uvolnil 3 miliony eur na boj s ebolou

Datum publikace9. 1. 2015, 16.28
TiskTisk

Svatý stolec uvolnil 3 miliony euro (cca 84 milionu korun) pro účinnější pomoc církve v oblastech epidemie eboly, zejména v Guineji, Libérii a Sieře Leone. Současně byl publikován dokument popisující některé strategie katolické církve v boji proti virovému onemocnění.

Vatikán: Svatý stolec uvolnil 3 miliony euro (cca 84 milionu korun) na boj proti ebole. Papežská rada Justitia et pax věnující se míru a sociální spravedlnosti současně vydala dokument, v němž představuje některé strategie pomoci lidem zasaženým virem.

Finance budou použity mj. na nákup nejnutnějších zdravotnických potřeb, převoz nemocných a obnovu místních struktur. Část prostředků bude určena pro obyvatele zasažených oblastí, aby se rozvinuly metody překonání epidemie, dále na rodiny a sirotky.

Církev chce lidem pomoci také na psychické a duchovní úrovni: „Církev má jedinečnou schopnost a pověření starat se o tělesné, emoční i duchovní potřeby nemocných a trpících lidí. Někteří jsou v církvi povoláni k tomu, aby sloužili jako ´lékaři těla´, jiní zase mají povolání sloužit jako ´lékaři duše´,“ píše se v dokumentu nazvaném Posílit úsilí katolické církve jako odpověď na mimořádnou situaci eboly.

Lidé nakažení nemocí se totiž mohou stát oběťmi obviňování a opuštění ze strany druhých. Úlohou církve je pak udržovat naději „i uprostřed strachu a opuštěnosti“. Kněží a věřící také mohou pomoci duchovním nasměrováním nebo udílením svátostí.

Část financí se proto zaměří i na formaci kněží, řeholníků, řeholnic a laiků, kteří se věnují pastoraci, aby dokázali lépe uspokojit potřeby trpících.

„Církev je přítomná v místních společenstvích, zůstává na místě a neodchází. Lidi se obrací k Pánu ve chvílích strachu a potřeby. Církev je stále mezi nimi jako viditelný svědek přítomnosti Ježíše Krista. Děje se tak především v období těžkostí,“ píše se v dokumentu, který vydala Papežská rada Justitia et pax.

Boji proti ebole se věnují také například Milosrdní bratři, kteří na tento účel v ČR pořádají sbírku.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou