Společné prohlášení k teroristickým útokům ve Francii

Přinášíme společné prohlášení předsedů České biskupské konference (ČBK), Ekumenické rady církví (ERC) a Federace židovských obcí v ČR (FŽO) reagující na teroristické útoky v redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo (7. ledna 2015), v pařížském obchodě s košer potravinami (9. ledna 2015) i na související situaci. Předseda ČBK kardinál Dominik Duka OP, předseda ERC Daniel Fajfr a  předseda FŽO Petr Papoušek vyjadřují smutek nad těmito činy a soustrast pozůstalým po obětech. Ve světle těchto událostí zdůrazňují, že je stále třeba trvat na uplatňování principů otevřené společnosti.
Publikováno: 10. 1. 2015 13:25

Společné prohlášení předsedů ČBK, ERC a FŽO k teroristickým útokům ve Francii

Středeční atentát v Paříži na novináře satirického týdeníku Charlie Hebdo a hrůzné činy z následujících dní nás naplňují hlubokým smutkem a vyjadřujeme upřímnou soustrast rodinám obětí. Uvědomujeme si, že tyto činy jsou zoufalým vyústěním hlubších tendencí a bolestí současného dění ve světě.

V mnoha lidech mohou atentáty, jako je např. ten středeční, vyvolat pocit, že je třeba jednat stejně radikálně, že již padla poslední hranice, poslední morální zábrana. Za této situace vyjadřujeme přesvědčení, že i přes hněv a bolest, které s sebou terorismus a extremismus přinášejí, je stále třeba trvat na základních principech otevřené společnosti. Především pak na svobodě projevu, na lidských právech, ale také na vzájemném respektu náboženství a kultur i na hledání cest společného soužití.

V Praze dne 10. ledna 2015

Za Českou biskupskou konferenci