Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Diecéze na brněnském veletrhu cestovního ruchu

Datum publikace13. 1. 2015, 20.22
TiskTisk

Ve čtvrtek 15. ledna 2015 začínají na brněnském výstavišti veletrhy GO a REGIONTOUR. Do neděle 18. ledna se zde budou prezentovat i pražské arcibiskupství, litoměřické, českobudějovické a brněnské biskupství či projekt Církevní turistika. Zvláštní pozornost je letos věnována také tématu putování za sakrálními památkami.  Na slavnostním zahájení 15. ledna dopoledne nebude chybět ani kardinál Dominik Duka OP, který nad akcí převzal záštitu.

Brno: Litoměřická diecéze bude mít na akci společný stánek s kolegy z Českých Budějovic. Ve své prezentaci chce upozornit na to, že tento někdy opomíjený region má v oblasti církevní turistiky co nabídnout. Mj. zde bude prezentováno zpřístupnění věže u katedrály sv. Štěpána v Litoměřicích, Lorety v areálu kapucínského kláštera v Rumburku, o kterou pečuje místní farnost a která má dokonce stálou průvodcovskou službu, nebo kláštera s kostelem Čtrnácti svatých Pomocníků v Kadani, kde Biskupství litoměřické spolupracuje s Městem Kadaň a jeho muzeem.

Zájem návštěvníků upoutá i prezentace možnosti ubytování na farách v diecézi (Hostel U sv. Štěpána v Litoměřicích, Mezinárodní centrum duchovní obnovy v Hejnicích, Penzion Kongregace dcer Božské lásky v Jiřetíně pod Jedlovou nebo studentské bydlení Vila Harcov v Liberci).

'Regiontour 2015 je pro nás jednou z prvních vlaštovek, jak upozornit veřejnost na služby, které jsou nabízeny. Přínosem bude určitě i načerpání zkušeností a vytvoření kontaktů pro budoucnost,' říká k diecézní účasti její koordinátorka Jana Chadimová.

Českobudějovičtí zástupci se zaměří na celkové představení diecéze a jejich zajímavých sakrálních památek. Hlavními pilíři jejich expozice bude představení poutních areálů v diecézi, otevřenost kostelů a Svatojánské muzeum v Nepomuku, které bude otevřeno od 21. března 2015.

Pražské arcibiskupství na svém stánku soustředí pozornost na téma péče o památky a jejich restaurování. Zájemce tak bude moci 'nahlédnout pod pokličku' několika v Praze realizovaným restaurátorským projektům nedávné doby - např. v chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně (hrotnice z kupole, Škrétův Pašijový cyklus), kostele Nejsvětějšího Salvátora na Starém Městě pražském, zkoumání ostatků Tycha Braha v Chrámu Matky Boží před Týnem a dalším.

Expozice brněnského biskupství bude zastřešena prezentováním portálu www.cirkevnituristika.cz. Dále zde budou představeny církevní památky, které bude v letošním roce se svými kostely a církevními památkami reprezentovat oblast Pálavy a s ní související odkaz biskupa Františka kardinála Dietrichsteina. Z dalších monumentů se také návštěvníci seznámí s poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou (zapsán v UNESCO), který je nyní ve správě církve. 

Ani prezentace brněnské diecéze není omezena pouze na církevní památky: Návštěvník nově dostane nabídku možností ubytování na farách, a to formou informačních brožur či  prostřednictvím zmíněné aplikace www.cirkevnituristika.cz.

'Pro návštěvníky připravujeme v naší expozici také zpestření, které souvisí s poutními místy a jednotlivými světci a patrony poutních míst. Návštěvníci budou moci vidět sochu Černé Madony z Mikulova, která se tradičně nosí v procesí při pouti na Svatý kopeček u Mikulova. V rámci naší expozice představíme život některých patronů našich kostelů – bude to sv. Barbora, sv. Kateřina Alexandrijská, sv. Florian, a nebude chybět ani sv. Kryštof jako patron řidičů,'  představuje expozici 'domácí' diecéze mluvčí Martina Jandlová.

Ta také připomněla, že všichni uvedení vystavovatelé jsou s brněnskou expozicí propojeni. Jejich stánky jsou umístěny na jednom místě a navíc je spojují i společnýné projekty, jako je Noc kostelů, která prezentuje křesťanství a církevní památky, Křesťanské Vánoce s přehledem adventních a vánočních programů v kostelech a také aplikace iBohoslužby s přehledem kostelů a termínů bohoslužeb.

Podrobnosti k jednotlivým expozicím naleznete na webech jednotlivých diecézí.

Návštěva církevních památek je obecně nedílnou součástí nejen zájezdů zahraničních turistů, ale v poslední době také cílem mnoha tuzemských návštěvníků, ať už v rámci cílené poutní aktivity nebo rodinné dovolené či např. studentských exkurzí. Zájem o církevní turistiku souvisí také s možnostmi církevní památky opravovat a následně zpřístupňovat veřejnosti.

Veletrhy GO a REGIONTOUR jsou dle pořadatelů největší prezentací cestovního ruchu ve střední Evropě. Účastní se ho pravidelně na třicet tisíc návštěvníků, kteří zde mohou počítat s účastí klíčových institucí a osob z tohoto oboru.

(Zdroj: Jana Chadimová, Pavel Ambrož, Aleš Pištora, Martina Jandlová, Foto: Biskupství brněnské)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou