Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Jak pomáhají Papežská misijní díla na Srí Lance?

Datum publikace13. 1. 2015, 14.26
TiskTisk

Ve dnech 13. – 15. ledna 2015 probíhá cesta papeže Františka na Srí Lanku, která následně pokračuje návštěvou Filipín. Při této příležitosti představujeme příběhy dětí i projekty, jež v zemi podporují čeští dárci skrze Papežská misijní díla.

Srí Lanka: Česká republika je se Srí Lankou velmi úzce misijně spojena. Jen v roce 2014 čeští dárci poslali prostřednictvím Papežských misijních děl (PMD) do čtyř místních diecézí 1,9 milionů Kč pro více než 4 tisíce chudých dětí.

Konkrétně byly finance použity na vzdělávání, zdravotní péči nebo křesťanskou formaci pro chlapce a dívky z deseti dětských domovů i dvou internátů. Dále na lékařskou péči a výživu pro děti ve venkovských nemocnicích. Čeští dárci pomohli také např. chlapcům a dívkám ze čtyř sirotčinců. Chudým dětem zde přišlo za posledních osm let 8 milionů korun.

V loňském roce dále poslala česká kancelář Papežských misijních děl téměř 4,8 mil. Kč na projekty Díla šíření víry. Podpořili se z nich katecheté, dále stavba nového kostela, klášter pro řeholní sestry, vybudování kaplí nebo nákup audiovizuální techniky. V roce 2013 šlo z ČR na podobné účely téměř 11 mil. Kč, o rok dříve bylo zase podpořeno 22 bohoslovců v jejich studiu kněžství.

Příběhy několika dětí

Niluka se narodila v okrese Nawalapitiya. Když jí byl jeden rok, přivedl ji otec do dětského domova. Po dosažení školního věku nemohla začít chodit do školy, protože neměla rodný list. Nyní se kromě všeobecného vzdělání účast­ní církevních aktivit, tanečních a biblických soutěží. Velmi ráda kreslí a v roce 2010 se zapojila do výtvarné soutěže k papežskému výročí Benedikta XVI. Ve své zemi získa­la druhé místo, které bylo oceněno peněžní odměnou a diplomem od apoštolského nuncia. Znalost angličtiny využívá k tomu, aby učila mladší děti. Sama říká: „Jsem vděčná Bohu, že mi prostřednictvím sester požehnal a pomohl.“

Chandiran chodí do šesté třídy a je mu 11 let. Pochází z velmi chudého, válkou poznamenaného území Mullithivu. Jeho matka je po­mocnicí v domácnosti, otec byl unesen a zabit neznámými lidmi. Matka dítěte musela čelit mnoha problémům, aby za­jistila svému synu stravu, ošacení a vzdělání. Do chlapecké­ho domova ho přivedl kněz působící v této oblasti. Chlapec mluví, píše a čte tamilským jazykem. Dokáže si také osvojit angličtinu. Chandiran je skromné dítě, těší se dobrému zdraví, rád si hraje se svými kamarády a je velmi veselý.

Srí Lanku navštívil tým Papežských misijních děl v ČR

Papežská misijní díla pomáhají na Srí Lance již řadu let, proto se tříčlenná skupina rozhodla zemi alespoň částeč­ně poznat a navštívit sirotčince, dětské domovy, školy, ale též bohoslovecký seminář, farnosti a jiná místa. Výprava se usku­tečnila od 23. března do 9. dubna 2012 a vyvrcholila oslavou Velikonoc v místním křesťanském společenství. Z této cesty pochází řada audiovizuálních materiálů.

Jak pomoci?

Papež František i v souvislosti s jeho osobní návštěvou Srí Lanky a Filipín vyzývá k aktivní péči o trpící, opuštěné a podpoře hlásání radosti evangelia. Zapojit se je možné skrze modlitbu i libovolný finanční dar na číslo účtu: 72540444/2700, variabilní symbol: 40. Do zprávy pro příjemce je třeba napsat buď Srí Lanka, nebo Filipíny, podle určení daru. Ti, kdo věnují finanční pomoc, se mohou zaregistrovat jako „dárci misií“. Zájemci mohou obdržet potvrzení pro daňové účely.

Videa ze Srí Lanky

Oázy Perlového ostrova - Dokument o sirotcích na Srí Lance (spolu s bonusy, foto i audio galerií a dalšími přílohami)

Velikonoční Vigile (Srí Lanka, Ragama)

Květná neděle (Ragama, Sri Lanka)

Velký pátek na Srí Lance (poutním místo Tewatte)

Mikulášova snídaně (2 minutový videoklip pro děti)

Rozhlasové pořady

(ve spolupráci s Radiem Proglas) 

Za misionáři Srí Lanky

Misijní a dokumentační výprava Papežských misijních děl na ostrov Srí Lanka

Na Srí Lance (dětský pořad Barvínek)

Křesťanem v zemi cejlonského čaje (čtení na pokračování)

(Zdroj a foto: Papežská misijní díla)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou