Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

František: Pro soužití kultur je nutné prohlubovat hodnoty

Datum publikace14. 1. 2015, 16.49
TiskTisk

Pro harmonické soužití mezi lidmi a kulturami je třeba prohlubovat a posilovat hodnoty, pouhá tolerance nestačí, píše papež František v poselství k Světovému dni migrantů a uprchlíků. Památka připomínaná již 101. rokem letos připadá na 18. leden 2015.

Vatikán: „Už od počátku je církev pro celý svět matkou s otevřeným srdcem bez hranic. (…) Pokud křesťanské společenství žije své mateřství účinně, pak druhé posiluje, poskytuje jim orientaci a ukazuje cestu, trpělivě je doprovází a je jim nablízku svými modlitbami i skutky milosrdenství,“ píše papež František k 101. Světovému dni migrantů a uprchlíků. Ten si církev na celém světě připomene 18. ledna 2015.

V otázce migrace se podle papeže u mnohých lidí dostávají do konfliktu strach a obavy s biblickým příkazem přijímat cizince v nouzi: „Na jedné straně v skrytosti svého svědomí pociťujeme povolání přiblížit se lidské bídě a uvádět do života přikázání lásky, které nám zanechal Ježíš, když se identifikoval s cizincem, s trpícím a s každou nevinnou obětí násilí a vykořisťování. Na druhé straně však kvůli naší přirozené slabosti cítíme pokušení být křesťany, kteří se drží v bezpečné vzdálenosti od Pánových ran,“ píše papež v poselství, v němž se zaměřuje také na odstranění příčin fenoménu migrace a žádá státy a organizace, aby spolupracovaly v otázce řešení problému.

Pro harmonické soužití mezi lidmi a kulturami je podle papeže nutné prohlubování a posilování hodnot, pouhá tolerance druhého nestačí: „Nemůže postačovat pouhá tolerance, která otevírá cestu k respektování rozdílností a uvádí do života sdílení mezi lidmi různého původu a různých kultur. Tady nastupuje povolání církve překonávat hranice a prosazovat to, že je třeba přejít od postoje obrany a strachu, nezájmu a sociálního vyloučení (...) k postoji, jehož základem bude ‚kultura setkání‘, neboť ta jediná je schopná vytvářet spravedlivější a více bratrský lepší svět.“

Plné znění poselství, které papež podepsal v září 2014, zveřejňujeme v příloze.

(ilustrační foto: CNA / Joaquín Peiró Pérez)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou