Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Svatá země: Základem míru je lidská důstojnost

Datum publikace15. 1. 2015, 14.37
TiskTisk

Desetiletí politické nestability, ozbrojených konfliktů a terorismu vytvořily ve Svaté zemi existenciální periferie. Těm se v těchto dnech věnovala návštěva biskupů z Evropy, Ameriky i Afriky.

Lidská důstojnost je dána Bohem a její plné uznání je základem míru. V prohlášení to uvádí biskupové z Evropy, Ameriky a Afriky, kteří ve dnech 10. – 15. ledna 2015 navštívili Svatou zemi, aby povzbudili místní křesťanské komunity a podpořili usmíření v zemi.

Zhruba padesátka biskupů a zástupců církevních i humanitárních organizací zavítala do měst Gaza, Hebronu, Sderotu, Betléma a Cremisadu, kde má stavba zdi oddělující izraelská a palestinská území zasáhnout také více než 50 křesťanských rodin.

Společným jmenovatelem všech míst je „periferie“, vysvětluje generální sekretář Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) Duarte da Cunha: „I když se Svatá země stále objevuje ve  zpravodajství, riskujeme zapomenout na to, že desetiletí politické nestability, ozbrojeného konfliktu a terorismu vytvořily existenciální periferie, které zasahují stále více i křesťanské a katolické společenství v oblasti.“

Podle závěrečného prohlášení biskupů mají političtí představitelé bránit důstojnost lidí žijících v  Gaze. Situace je zde neutěšená: „Desetitisíce rodin nemají vhodné ubytování. V tomto posledním období mrazu zemřely nejméně dvě děti na podchlazení. Stálá blokáda drasticky brání obnově a přispívá k beznaději, která podrývá naději Izraelců na bezpečnost. Vytváří také neúnosný stupeň nezaměstnanosti, který vrhá lidi do nejextrémnější chudoby,“ píší biskupové. Právě důstojný život je to, co lidem nejvíce chybí, stojí v prohlášení.

Biskupové také negativně hodnotí plánovanou stavbu zdi oddělující izraelská a palestinská území v údolí Cremisan, která by připravila desítky křesťanských rodin o půdu, jež je živí. K této výstavbě se v uplynulých dnech vyjádřil také latinský patriarcha Jeruzaléma Fouad Twal, podle kterého není jejím účelem „zaručení bezpečnosti Izraele a jeho hranic, nýbrž ochrana nelegální osady vybudované na vyvlastněných územích“.

S odvoláním na selhání loňských vyjednávání mezi Izraelci a Palestinci a následnou eskalaci násilí vyzývají biskupové veřejné činitele k tvůrčímu přístupu a novým přístupům k problematice, „aby se budovaly mosty, nikoliv zdi“. Je třeba „zlidštit“ konflikt a podporovat vzájemnou spolupráci mezi oběma stranami. Míru se dosáhne pouze tehdy, až budou všichni respektovat skutečnost, že Svatá země je posvátná pro tři náboženství a je domovem dvou národů.

Akce se konala v rámci Koordinace biskupských konferencí na podporu církve ve Svaté zemi. Ta se schází počátkem každé roku ve Svaté zemi, aby zde podpořila křesťany.

Fotografie z návštěvy Gazy je možné shlédnout na profilu anglické církve na Flickru

(zdroj: CCEE, SIR; foto: Mazur / http://catholicnews.org.uk/)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou