Lupa
Obsah Obsah
Portál

František: Nevím, co vám mám říci, Ježíš pláče s námi

Datum publikace17. 1. 2015, 11.54
TiskTisk

V sobotu 17. ledna 2015 navštívil papež František filipínské město Tacloban, které bylo v roce 2013 poničeno tajfunem Haiyan. Kvůli blížící se tropické bouři musel být program zkrácen, letadlo vládní delegace vyjelo během přistání z letištní dráhy.

Tacloban: 'Když jsem v Římě viděl tuto katastrofu, vnímal jsem, že zde musím být. V ony dny jsem se rozhodl, že sem přijedu,' prohlásil papež František ve filipínském městě Tacloban, které bylo před více než rokem zasaženo ničivým tajfunem Haiyan.

Kvůli blížící se tropické bouři musel papež svůj program o čtyři hodiny zkrátit. Letadlo s několika státníky, které na místo dorazilo chvíli po papeži, vyjedlo při přistávání z dráhy, nikdo však nebyl zraněn. V průběhu několika minut byl římský biskup promočený, v papamobilu si proto oblékl žlutou poutnickou pláštěnku, s níž sloužil také mši sv. na místním letišti.

Při kázání papež odložil připravený anglický projev a hovořil spatra ve španělštině. Bohoslužbu doprovázely silné poryvy větru.

'Ježíš je jako my, žil jako my a je nám podobný ve všem kromě hříchu. Nebyl hříšníkem, ale aby nám byl ještě podobnější, vzal na sebe náš hřích. Učinil se hříchem, jak říká svatý Pavel,' začal papež František svou improvizovanou homilii. 'Ježíš jde vždycky před námi, a když procházíme nějakým křížem, on touto cestou již prošel před námi. Jestliže se zde scházíme 14 měsíců poté, co se zde přehnal tajfun Yolanda (místní název pro Haiyan - pozn. red.), je to proto, že máme jistotu, že nebudeme zklamáni v naší víře, protože Ježíš šel před námi, přijal naši bolest.'

Právě město Tacloban bylo v listopadu 2013 svědkem tajfunu, který si vyžádal více než 6.300 obětí. Počáteční potlesk přítomných postupně střídal pláč, když papež vzpomínal na následky přírodní pohromy.

'Dovolte mi jednu důvěrnost,' pokračoval papež, 'když jsem v Římě viděl tuto katastrofu, vnímal jsem, že zde musím být. V ony dny jsem se rozhodl, že sem přijedu. Trochu pozdě, mi řeknete, ale jsem zde. Jsem zde, abych vám řekl, že Ježíš je Pán, že Ježíš nezklame. Můžete mi říci: ´Otče, mě zklamal, protože jsem ztratil dům, rodinu, to, co jsem měl, nyní jsem nemocný...´ Je pravda, co mi říkáte a já respektuji tento pocit, avšak Ježíš je současně na kříži a odtud nás nezklame.'

'Ježíš je Pán, který vládne z kříže,' rozvedl myšlenku římský biskup, 'a proto je schopný nám porozumět. (...) Je schopný plakat s námi, je schopný nás doprovázet v nejtěžších chvílích našeho života. Tolik z vás ztratilo všechno, nevím, co vám mám říci... On ví, co vám má říci. Tolik z vás ztratilo část rodiny... Já jen zůstávám v tichu a doprovázím vás ve svém srdci. V tichosti. Tolik z vás si při pohledu na Krista položilo otázku: ´Pane, proč?´ A každému v srdci Pán odpovídá ze svého srdce.'

Pod křížem a spojena s Kristem byla také jeho matka Maria, pokračoval papež, který ukázal na sochu Panny Marie s dítětem v náručí: 'My jsme jako děti, které ve chvílích bolesti a utrpení nerozumíme ničemu. Přijde nám na mysl pouze vztáhnout ruku, chytit se za její ruku a říci jí: Maminko. Jako dítě, které má strach, říká: Mami! Je to možná jediné slovo, které dokáže vyjádřit to, co cítíme v temných chvílích: Matko, maminko!'  

Papež navštívil také rybářský dům poničený tajfunem. Setkal se zde s jeho obyvateli a požehnal dětem. Na arcibiskupství v Palo zase poobědval s několika rodinami, které ztratily své blízké.

Předpokládané požehnání střediska pro chudé proběhlo zvenčí z automobilu, neboť bezpečnostní složky žádaly urychlení programu. Další zastávkou byla návštěva katedrály, kde papež zanechal svůj napsaný projev, který nestihl přečíst. Píše v něm: 'Dnes na tomto místě, které zakusilo tolik utrpení a lidských potřeb, žádám, aby se dělalo více pro chudé. Především žádám, aby bylo s chudými celé země zacházeno stejným způsobem, aby byla respektována jejich důstojnost (...). Kritérium, podle kterého jednáme s chudými, bude také kritériem, podle něhož budeme souzeni.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou