Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František slavil v Manile mši pro miliony lidí

Datum publikace18. 1. 2015, 11.01
TiskTisk

(aktualizováno 18.1.2015 v 18.39) Šest až sedm milionů lidí  bylo v neděli (18. ledna 2015) přítomno na mši sv., kterou slavil papež František v Rizalském parku v Manile, a podél cesty, kudy římský biskup projížděl. S odvoláním na místní úřady to uvedl vatikánský tiskový mluvčí Federico Lombardi. Nikdy v dějinách se setkání s papežem nezúčastnil takový počet lidí.

Manila: Bohoslužba uzavírá několikadenní návštěvu Filipín, během níž navštívil římský biskup tajfunem poničené město Tacloban a setkal se s rodinami, mladými lidmi nebo kněžími. Papež svou návštěvu věnoval především chudým. Odsoudil korupci a 'ideologickou kolonizaci' rodin. Jak připomněla agentura AP, zhruba čtvrtina ze 100 milionů obyvatel Filipín žije v chudobě. 

V neděli se papež František sešel také s otcem dobrovolnice, která o den dříve v Taclobanu zemřela po pádu konstrukce během silného poryvu větru. 'Jmenuje se Kristel. Měla 27 let. Byla mladá jako vy. Pracovala pro organizaci Catholic Relief Service, byla dobrovolnice,' vzpomenul na zesnulou papež při setkání  s mladými, které také vyzval k modlitbě za dívku i její rodinu.

V homilii při nedělní mši sv. připomněl papež místní svátek Dítěte Ježíše z Cebu. Být dítětem Božím je podle něj nejhlubší identitou každého člověka.

Bůh podle papeže stvořil svět jako 'nádhernou zahradu', avšak člověk 'znetvořil přirozenou krásu' a vytvořil 'společenské struktury, které umožnily trvání chudoby, nevědomosti a korupce'

Římský biskup varoval před lží, která ohrožuje Boží plán s člověkem. 'Ďábel je otcem lži. Často skrývá své nástrahy za zdáním chytrosti, fascinací ´být moderní´, být ´jako ti ostatní´. Svádí nás přeludem pomíjivých potěšení a povrchních zálib. Tak mrháme dary, které jsme  obdrželi od Boha,' řekl papež.

Dítě Ježíš také podle Františka připomíná důležitost ochrany rodiny. Papež tak navázal na své páteční setkání s rodinami, během něhož uvedl, že rodiny jsou ohrožovány 'ideologickou kolonizací'.

Jako byly totiž země Třetího světa kolonizovány, podobně i rodina je v současnosti zvnějšku napadána: 'Příliš mnoho lidí žije v extrémní chudobě, jiní jsou pohlceni materialismem a životními styly, které ničí rodinný život i nejzásadnější požadavky křesťanské mravnosti. To jsou ony ideologické kolonizace. Rodina je ohrožována také rostoucími pokusy z určitých stran o redefinici samotné instituce manželství prostřednictvím relativismu, efemérní kultury a chybějící otevřenosti k životu.'

V závěru bohoslužby přítomní zazpívali hymnu Světového setkání mládeže, která se na témže místě zpívala v roce 1995.

Nedělní akce je rekordem co do počtu účastníků setkání s papežem (s odvoláním na místní úřady hovoří vatikánský tiskový mluvčí Federico Lombardi o 6-7 milionech přítomných). Dosud byla nejpočetnějším setkáním mše sv. s Janem Pavlem II., která se konala v roce 1995 taktéž v Rizalském parku v Manile. Té se zúčastnilo přes 5 milionů lidí.

(foto: CNA / Alan Holdren)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou