Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Čas strávený u nemocných je svatý, píše papež

Datum publikace21. 1. 2015, 13.53
TiskTisk

Pojem kvality života, na základě kterého je těžce nemocným vnucována představa, že nejsou hodni života, je lež. Píše to papež František v poselství k 23. Světovému dni nemocných.

Vatikán: „Moudrost srdce. Slepému jsem byl okem a kulhavému nohou.“ Takové je téma poselství papeže Františka k 23. Světovému dni nemocných, který si církev připomene 11. února 2015.

Moudrost srdce není podle papeže abstraktní vědou, nýbrž postojem, který vlévá Duch svatý těm, kdo se otevřou utrpení svých bratří a sester a poznají v nich Boží obraz.

Tato moudrost má několik aspektů: Sloužit druhému, být s ním, vycházet mu v ústrety, být s ním solidární a nesoudit jej.

„Je poměrně snadné sloužit pár dní, ale je obtížné pečovat o člověka po celé měsíce anebo dokonce roky, i když on už ani není schopen poděkovat. A přece, jak velká je to cesta k posvěcování! V takových situacích lze počítat se specifickou blízkostí Pána a zároveň to představuje mimořádnou podporu církvi při jejím poslání,“ ocenil papež ty, kdo jsou nemocným nablízku.

František v poselství také vyzdvihuje čas, jejž člověk stráví v blízkosti nemocných. Ten je podle něj posvátnou dobou, která jim umožňuje vnímat lidskou lásku a útěchu: Náš svět často zapomíná na zvláštní hodnotu času stráveného u lůžka nemocného, protože jsme zachváceni spěchem, frenetickou činností a výrobou a zapomínáme na rozměr nezištnosti, starosti a péče o druhého člověka

V této souvislosti odsuzuje římský biskup pojem „kvality života“, na základě kterého jsou někteří lidé nuceni k eutanázii: Jak velká lež se skrývá za určitými názory, které tolik trvají na ´kvalitě života´ a vnucují přesvědčení, že život vážně postižený chorobou není hoden toho, aby se žil! píše.

Světový den nemocných zavedl v katolické církvi v roce 1992 papež Jan Pavel II. Slaví se v den liturgické památky Panny Marie Lurdské, 11. února.

Plné znění poselství k 23. Světovému dni nemocných naleznete v příloze.

(foto: CNA / Alan Holdren)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou