Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskupové se v Praze sešli na 100. zasedání ČBK

Datum publikace23. 1. 2015, 18.59
TiskTisk

V úterý 20. a středu 21. ledna 2015 proběhlo v Praze 100. plenární zasedání českých a moravských biskupů. Samotnému pracovnímu jednání v klášteře augustiniánů předcházela pondělní (19. ledna 2015) ekumenická bohoslužba v rámci Týdne modliteb za jednotu křesťanů.

Praha: Biskupové odsouhlasili rozdělení výnosu kostelní sbírky z podzimu 2014, která je určena na charitní pomoc uprchlíkům v různých částech světa. Vynesla úctyhodných 12 341 634 Kč. Z toho více než 4 miliony Kč (4 319 572 Kč) poputují na humanitární pomoc uprchlíkům ze Sýrie, kteří jsou obětí největší humanitární katastrofy dneška. Stejná částka je určena i na utečenecké projekty v Iráku zmítaného etnickým a fundamentalistickým násilím a necelé 4 miliony (3 702 490 Kč) budou vyčleněny na péči o oběti bojů na Ukrajině. Partnerem pro zajištění pomoci je Charita ČR.

Účastníci setkání se také seznámili s výsledky zpracování dat z posledního zjišťování počtu účastníků mší svatých v ČR. Průměrný počet pravidelných návštěvníků nedělních bohoslužeb v roce 2014 tak byl vyčíslen na 419 188 lidí. Z toho 136 955 na území České církevní provincie, 282 234 v rámci Moravské provincie a 3750 osob ve farnostech Apoštolského exarchátu, a to včetně těch, kteří z různých důvodů nejsou schopni být na bohoslužbách fyzicky účastni, nebo sledují bohoslužby přes média. Průměrný věk člověka přicházejícího do kostela je 47,32 roku. (Podrobnější údaje naleznete v přiložených tabulkách).

Po tomto plenárním zasedání je již znám i navržený delegát pro řádnou synodu o rodině na podzim letošního roku: stal se jím královéhradecký biskup Jan Vokál. Christophe Jakob z komunity Chemin Neuf pak od února 2015 začne realizovat pilotní projekt duchovní služby na pražském letišti. Primárně je určen zaměstnancům a k pomoci v krizových situacích.

Biskup Jan Vokál byl plénem ČBK pověřen jednáním o využití brněnského Náměstí Svobody pro pořádání Národního eucharistického kongresu 2015.

Zástupci Karmelitánského nakladatelství informovali v rámci úterního programu o průběhu příprav na vydání reedice Českého misálu. Ten by měl být k dispozici do konce roku 2015. Doc. Jindřich Šrajer z jihočeské teologické fakulty pak den nato představil dosavadní činnosti Pracovní skupiny pro sociální otázky při ČBK.

Ve druhé části středečního programu si čeští a moravští biskupové v Mladotově domě na Pražském hradě prohlédli výstavu fotografií z církevního prostředí nazvanou Katedrála a živá setkání. Tuto putovní expozici projektu Člověk a víra si následně v průběhu roku budou moci prohlédnout i zájemci z diecézí.

Ekumenická slavnost v pražské modlitebně Evangelické církve metodistické proběhla při příležitosti Týdne modliteb za jednotu křesťanů. Za předsednictví superintendenta Evangelické církve metodistické Petra Procházky se zde na jednom místě sešli nejvyšší představitelé křesťanských církví. Kázání se ujal plzeňský biskup František Radkovský.

Další zasedání České biskupské konference proběhne od 21. do 22. dubna 2015 na pražském arcibiskupství.

(Foto z ekumenické bohoslužby: Jan Hanuš)

Soubory ke stažení

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou