Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

O čem píše KT č. 5/2015

Datum publikace27. 1. 2015, 16.10
TiskTisk

Co přináší páté letošní číslo Katolického týdeníku? Ústředním tématem je úloha latiny ve dnešní církvi. Nové vydání se věnuje i výstupům z nedávného plenárního zasedání ČBK či slovenskému referendu o rodině. Perspektivy se ptají: Existují ještě evropské hodnoty? Příloha Doma se potom zaměřuje na horké téma dneška: inkluzivní vzdělávání.

Latina vyklidila po Druhém vatikánském koncilu pozice v liturgii. Co vedlo k tomu, že ji církev do značné míry přestala používat? Učí se dnes latina aspoň na církevních školách? Jaké je její postavení v církvi, jaký má smysl se jí věnovat? Odpovědi nabízí aktuální tematická dvoustrana KT.

Letiště bude mít svého kaplana. Jedním z témat jubilejního stého plenárního zasedání biskupů v minulém týdnu byla práce kaplana na pražském letišti. Už brzy budou moci jeho zaměstnanci i cestující využít jeho služeb.

Biskupové diskutovali o počtu věřících. Výsledky sčítání věřících, kteří se účastní bohoslužeb, se staly tématem zmíněného setkání biskupů. Průměrná účast na bohoslužbách byla loni 419 tisíc lidí.

Referendum rozděluje Slováky. Už 7. února má na Slovensku proběhnout referendum o ochraně rodiny, které podnítilo občanské sdružení Aliancia za rodinu. Vyhrocená diskuse v posledních týdnech ovládla veřejný prostor.

Perspektivy: Zasvěcený život. O radostech a strastech zasvěceného života i jeho pestrých formách hovoříme s provinciálem dominikánského řádu P. Benediktem Mohelníkem.

Perspektivy: Existují ještě evropské hodnoty? Jsme nejen dětmi své doby, ale také vnuky a pravnuky dob předchozích. Nedávné události ve Francii, kde byly spáchány brutální vraždy, vzedmuly diskuse o tom, co je součástí západní, evropské identity. Svým názorem přispěl děkan Teologické fakulty Jihočeské univerzity Tomáš Machula.

Doma: Inkluzivní vzdělávání. Téma oživil v minulých dnech prezident Miloš Zeman. Proč a jak začleňovat děti se zvláštními vzdělávacími potřebami do většinového dětského kolektivu?

Kytarový virtuos Lubomír Brabec. Procestoval s klasickou kytarou celý svět. Svůj domov našel v malé šumavské vesničce Čepice. Vystupoval v nejrůznějších koncertních sálech, ale ověřil si, že koncert v kostele je vždy výjimečný.

…a mnoho dalšího v aktuálním vydání KT ve vaší schránce nebo na www.katyd.cz.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou