Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Koleda Tříkrálové sbírky je sečtena. Děkujeme!

Datum publikace28. 1. 2015, 13.53
TiskTisk

Charita sečetla obsah všech pokladniček Tříkrálové sbírky 2015. Výsledky ukazují, že dárci byli ke koledníkům štědří, sešlo se totiž přes 89 milionů korun.

Výnos sbírky je důkazem, že lidé kolem nás mají otevřená srdce pro potřeby spoluobčanů, kteří se ocitli ve složité životní situaci. To je dobrá zpráva a jsme vděčni každému, kdo přispěl,“ říká ředitel Charity ČR Lukáš Curylo. „Získané peníze jsou pro nás současně závazkem, s jejich pomocí chceme zmírnit utrpení a potíže lidí v nouzi.“

Právě pomoc lidem v nouzi je hlavním heslem celostátní Tříkrálové sbírky, která se letos počátkem ledna konala již popatnácté. Letošní výnos je také největší v historii sbírky, k dnešnímu dni (28. 1.) dosáhl 89 295 518 Kč (z toho 88 530 521 korun bylo vykoledováno do pokladniček a 764 997 Kč tvoří výnos dárcovských SMS). Výtěžek sbírky napomůže realizaci několika stovek projektů na podporu osob a rodin v sociální nouzi či krizové životní situaci, dětí a dospělých s hendikepem, nemocných a seniorů.

Podrobnější výsledky naleznete zde.

Letos koledovalo s pokladničkou kolem dvaceti tisíc tříkrálových skupinek, tedy o téměř tisíc více než loni,“ říká hlavní koordinátor Tříkrálové sbírky Marek Navrátil. „Všem koledníkům a vedoucím skupinek děkujeme, protože bez nich by se akce nemohla uskutečnit.“

Kde peníze pomohou

Po shromáždění peněz na jednom bankovním účtu a po pečlivé kontrole dokladů bude obnos znovu rozdělen podle předem daného klíče:

Téměř dvě třetiny z obnosu (65 %), který byl v oblasti organizátora, tedy místní Charity, vykoledován, se sem opět vrátí, aby podpořil některé z místních projektů. Uveďme alespoň několik příkladů ze záměrů využití prostředků na tento rok: V Děčíně přispějí dvěma dětem po mozkové obrně na rehabilitaci v lázních, Domácí hospicová péče Třebíč nakoupí pro nevyléčitelně nemocné oxygenerátor, oxymetr a postele, Charita Frýdek-Místek zakoupí zvedák pro polohování pacientů, Domov s pečovatelskou službou Bohuslavice na Konicku potřebuje nový automobil, v západočeských Rokycanech peníze půjdou na projekt Osobní asistence, ...

Dalších 15 % výnosu sbírky připadá na projekty diecézních charit (v Západních Čechách např. na provoz sociálně terapeutické dílny pro lidi s psychickým onemocněním v Meclově u Domažlic), 10 % výnosu sbírky je věnováno na humanitární pomoc do zahraničí (z výtěžku je rovněž tvořen krizový fond pro řešení nenadálých událostí), 5 % procent výnosu sbírky připadá na podporu projektů Charity Česká republika a zbylých 5 % výnosu sbírky je v souladu se zákonem určeno na režii sbírky.

Chci poděkovat všem dárcům, organizátorům a koledníkům za přípravu, průběh a výnos sbírky, která pomůže mnoha lidem v nouzi,“ říká ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo.

A jaké jsou plány v regionech? „Finanční prostředky z letošní Tříkrálové sbírky budou použity jednak na podporu služeb pro naše uživatele, především na pokrytí nákladů, na které lze finance jen obtížně získat,“ říká Jana Zelená, ředitelka Oblastní charity Žďár nad Sázavou. Jde například o rozšíření a obnovu vozového parku, aby mohli snadněji pomáhat přímo v domácím prostředí uživatelů služeb a pacientů.

Sbírkový účet i dárcovská SMS

Přispět do sbírky lze celoročně zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87 777 (Cena DMS je 30 Kč, na pomoc potřebným půjde 28,50 Kč. Službu provozuje Fórum dárců.). Finanční příspěvek lze také poslat na účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800 u České spořitelny, VS 777 (účet je otevřen po celý rok).

Při Tříkrálové sbírce 2014 se podařilo díky štědrým dárcům získat 82 752 129 Kč. Výnos byl tradičně rozdělen mezi stovky projektů na pomoc seniorům, nemocným lidem s hendikepem či v nedobré sociální situaci.

Letošní Tříkrálové sbírky 2015 se zúčastnilo přes padesát tisíc dobrovolníků, zejména dětí ze škol, farností a skautských oddílů.

Sbírku pořádá Charita ČR s podporou Nadace České spořitelny.

(Zdroj: Jan Oulík, Charita ČR)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou